KUŘE, R. Čistící zařízení na dopravní značky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Student Radim Kuře se ve své práci zabývá čistícího zařízení na dopravní značky. Práce má mít povahu konstrukčního návrhu zařízení jako přídavného zařízení traktoru. V úvodní části práce je uvedena stručná rešerše používaných traktorů v oblasti údržby komunikací. V každé kategorii jsou obecně uvedeny oblasti použití. Pro oblast čistícího zařízení na dopravní značky však další tabulkové typy a jejich parametry uvedeny nejsou. Obdobné je to i v rešerši zaměřené na obdobné zařízení, kdy je uvedena jen jedna nástavba pro nákladní vůz. Stručná, ale na obrázky dosti vysvětlující je kapitola 4 o legislativních nařízeních ohledně velikosti a umístění dopravních značek u pozemních komunikací. Bylo by vhodné ho doplnit dílčím závěrem o intervalu výškového a stranového dosahu. Konstrukční návrh čistícího zařízení a popis jednotlivých částí v kapitole 5 je nekoncepční. Student volí komponenty jako hydromotor bez řádného zdůvodnění. Kinematické schéma na straně 27 nemá uveden rozsah náklonu členu 4 „rameno čistícího zařízení“. Výpočet základních funkčních parametrů je tedy nahrazen stanovením rozměrů ramen. V kapitole 6 „Analytické výpočty silových parametrů“ jsou v úvodu definovány rozměry polotovarů rámu a ramene bez návrhového výpočtu a poté jsou se zjednodušeními provedeny silové rozbory zařízení. V kontrolních pevnostních výpočtech jsou kontrolovány především čepové spoje zařízení. Jsou stanoveny nezvykle velké dovolené hodnoty napětí, které při návrhových výpočtech průměrů jsou jen orientační a kontrolní výpočty dosahují nakonec nízkých hodnot. Výkresová dokumentace je počtem dle zadání úplná. Zásadní výhrady mám k výkresu svarku rámu, kde nejsou uvedeny tolerance děr trojbodového závěsu a jejich vzdálenosti vůči sobě, což je důležitý montážní rozměr pro připojení dle kapitoly 5.1.2. U výkresu sestavy zařízení postrádám krajní polohy ramene zařízení a dodržení některých zásad technického zobrazení. Práce je z hlediska požadavků a cílů dle zadání s výše uvedenými výhradami splněna. Rozsah řešení práce je dle zadání úplný. Schopnost studenta interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich dílčí závěry je uspokojivá. Uspořádání osnovy práce je obecně logické. Formální náležitosti práce jsou splněny. Grafická úprava textové části práce je uspokojivá, ale pomohly by lepší detaily schémat u některých kapitol. Stylistická úprava je taktéž jen uspokojivá. Student se vyjadřuje stručně, v některých případech netechnicky. Citace zdrojů informací jsou uvedeny u všech důležitých hodnot parametrů i v rešerši. Přes uvedené výhrady doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu E
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Škopán, Miroslav

Předložená práce se zabývá konstrukčním návrhem čistícího zařízení na dopravní značky, jako pracovního zařízení zavěšeného na tříbodový závěs traktoru. Při své práci autor využíval jak běžných znalostí získaných v průběhu svého studia, tak i z internetu a literatury. V úvodní části (kapitola 1 až 4) je uvedeno základní rozdělení traktorů užívaných v komunálních službách, stručný přehled čistících zařízení (včetně zametacích a kropících vozů, které přímo nesouvisí s tématem práce) a základní přehled legislativy související s umísťováním dopravních značek. V rešeršní části postrádám podrobnější rešerši konstrukčních řešení podobných zařízení, jako je následně studentem navrženo. Následuje vlastní konstrukční návrh čistícího zařízení včetně jednotlivých komponent. V závěrečné části jsou provedeny výpočty sil v jednotlivých částech nosné konstrukce a provedena pevnostní kontrola čepů a svarů. Součástí práce je i částečná výkresová dokumentace obsahující kromě sestavy svařovací podsestavu rámu a dílenské výkresy dvou čepů. Celkově je práce je zpracována standardně. Dle řešené problematiky a s ohledem na svůj charakter by měla práce obsahovat více informací k navrhovanému zařízení. Je v ní i řada nedostatků věcného i formálního charakteru. Konkrétně se jedná o: - často drobné překlepy, - občas nevhodná technická terminologie, - u zvoleného hydromotoru MS 125 postrádám kontrolu na zatížení výstupní hřídele, - v navržené konstrukci není nijak řešeno přivedení tlakové hydraulické kapaliny k rotačnímu hydromotoru, který pohání rotační kartáč a ani k přímočarému hydromotoru, - v práci není řešena problematika přívodu čistící kapaliny do prostoru rotačního kartáče, - nejsou vypočteny rychlosti pohybu ramene, - sestava má obsahovat i pohled na složený čistič v přepravní poloze, - nepřijatelně velké vůle v navrženém uložení hydromotoru a ramene do rámu. Předložená práce má v důsledku řady výše uvedených nedostatků celkově nižší úroveň, ale rámcově je v souladu se zadáním. Radim Kuře v ní prokázal odpovídající znalosti studovaného oboru a tím i schopnost budoucí samostatné práce či pokračování v dalším stupni studia. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 121602