KIJANICA, M. Řízení systému pro využití odpadního tepla z plynové mikroturbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Máša, Vítězslav

Bakalářská práce pana Kijanici staví na dlouholetém výzkumu kogenerace na Ústavu procesního inženýrství FSI VUT v Brně. Student systematicky zpracoval výstupy několika předchozích experimentálně orientovaných závěrečných prací a doplnil je o vlastní analýzy. Výsledkem je jednak energetická bilance konkrétního kogeneračního systému, který je instalován ve výzkumném centru NETME Centre, jednak vlastní návrh koncepce automatického řízení tohoto systému. Jedná se o rozsáhlou práci, jejíž výsledky jsou bezpochyby přínosem pro praxi. Jediným vážnější nedostatek shledávám v práci s literaturou, která není správně seřazena a u citací s vyššími pořadovými čísly nesedí křížové odkazy. Celkově jsem ale s výsledkem velmi spokojen a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací E
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Konečná, Eva

Bakalářská práce se věnuje návrhu řízení pro lepší využití odpadního tepla spalin plynové mikroturbíny a tím zlepšení kombinované účinnosti kogeneračního systému. Autor provedl hmotnostní i energetickou bilanci z dostupných dat, a na jejím základě navrhl kompletní řídicí systém pro regulaci toku spalin a jejich využití v průmyslovém sušiči prádla nebo spalinovém výměníku. Získané výsledky a doporučení mohou být jednoduše realizovány v Laboratoři energeticky náročných procesů, a přispějí tak ke zlepšení celého kogeneračního systému. Práce je na dobré úrovni a má logickou strukturu. Byly naplněny všechny zadané cíle práce. Hlavní nedostatky práce shledávám v horší kvalitě ilustrací, nepřesných formulacích a překlepech (hlavně v druhé polovině práce), nejednotných odkazech a především v práci se zdroji. Autor nepoužívá zavedený citační styl a špatně odkazuje na některé zdroje. Z tohoto důvodu hodnotím práci celkově za B a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 123670