ROUSEK, J. Analýza vybraných manipulačních zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Hloska, Jiří

Předkládaná bakalářská práce má povahu kritické rešerše zařízení pro manipulaci s komponentami spotřebovávanými v elektrotechnickém průmyslu. V teoretické části je provedeno rozdělení těchto zařízení, přičemž u vybraných příkladů jsou uvedeny základní technické parametry. Zde by bylo vhodné přehled rozšířit o produkty dalších výrobců a vyvodit určité zobecnění či doporučení. Naopak velmi pozitivně hodnotím zmínění četných souvisejících norem, včetně ergonomických, pro manuální obsluhu. V navazující části jsou uvedeny základní pojmy z oboru počítačové simulace, přičemž oceňuji přehled široce používaných softwarových nástrojů a vhodnosti jejich využití, který je v přílohách. V textu uvedené rozdělení na diskrétní a spojité systémy je nepřesné. V praktické části je popsán simulační model a uvedena matice experimentů, ke kterým sloužil. Pro popis modelu bych doporučil doplnit pojmový model či analogické schéma. Vyhodnocení jednotlivých variant formou snímků tabulkových přehledů všech statistik standardně nabízených použitým simulačním softwarem považuji za poněkud nepřehledné a spíše bych volil grafickou formu vlastního zpracování, přičemž považuji za vhodné uvádět hodnoty pouze těch statistik, které byly v rámci experimentů vyhodnocovány. Na závěr by bylo vhodné rovněž graficky či tabelárně porovnat výsledky jednotlivých testovaných variant. Formální úroveň práce je dobrá, text obsahuje občasné gramatické nepřesnosti. Autor použil značné množství informačních zdrojů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kašpárek, Jaroslav

Student Jakub Rousek se ve své práci zabývá analýzou vybraných manipulačních zařízení s aplikací na příkladu zásobování pracoviště se specifickou vlastností. V úvodní části student kritickou rešerší rozebírá vlastnosti manipulačních zařízení vhodných pro příklad a jejich navigací případně obsluhou. V druhé části velmi stručně píše přehled simulačních nástrojů pro ověřování simulačních modelů. Ve třetí části uvádí příklad a jeho řešení porovnává v sedmi modelových variantách. Nejvíce mne zaujalo řešení příkladu a nelze konstatovat jinak, že student prokázal schopnost nejen model vytvořit, ale i srozumitelně popsat. Mé výhrady k předložené práci jsou především formálního charakteru, a jsou typu: - Překlepy a chyby na str. 6 a 15. - Není znám pojem DPS ze strany 3. - Označování a popis tabulek se provádí nad tabulkou, student je má všechny pod tabulkou. - Na straně 23 není uveden obrázek 4.2. - Od strany 23 do strany 29 se v textu odkazuje na tabulky, přičemž je pak popisuje jako obrázky. Bakalářská práce splnila požadavky a cíle zadání. Rozsah rešerše je úplný dle zadání a přehledný. Z hlediska formálnosti a logického uspořádání je práce na velmi dobré úrovni. Po stránce grafického zpracování nemám připomínky. Student se důkladně odvolává na citace zdrojů. Schopnost interpretovat své výsledky v práci jsou u studenta na velmi dobré úrovni. Doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124639