KOSTKOVÁ, K. Typy obalů a jejich zastoupení v komunálních odpadech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Pavlas, Martin

Předložená bakalářská práce splnila stanovené cíle a požadavky v dostatečné míře. V průběhu tvorby prokázala studentka velkou míru samostatnosti, což se bohužel částečně projevilo na některých faktických nepřesnostech, které mohly být odstraněny zvýšením počtu konzultací. V úvodu se studentka zaměřuje na legislativní rámec obalů, jejich rozdělení dle typu, a hlavně dle materiálu. Problematika obalových materiálů je velice rozsáhlé téma, které vyžaduje důkladné studium. Z tohoto důvodu se některé části mohou tvářit jako příliš stručné, ale v rámci bakalářské práce je tento rozsah dostatečný. Dále navazuje kapitola recyklace, kde je vhodně zvolen jako klíčový zdroj EKO-KOM. V praktické části se studentka zaměřila na popis obalů pro několik zvolených výrobků. Bohužel se soustředila pouze na prezentaci finálních výsledků a chybí zde jejich důkladnější popis a postup při jejich získávání. Přitom tyto výsledky mohou sloužit jako základ do výzkumných projektů, které se zabývají odpadem z obalů. Proto by měl být výzkum důkladněji popsán, aby se datová základna mohla dále rozrůstat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kropáč, Jiří

Závěrečná práce slečny Kostkové se zabývá problematikou obalů a jejich vlastností v kontextu možností jejich využití nebo likvidace v rámci komunálních odpadů. Přístup k rešeršní části je zdařilý jak svým pojetím, tak provedením. Text rešerše je stručný a věcný, uvedené zdroje jsou aktuální a vhodné je i uvedení samostatného seznamu zdrojů pro obrazové ilustrace. Po formální stránce má práce menší nedostatky, např. nejednotné používání odrážek a nečíslovaných podnadpisů. V textu bohužel nejsou uvedeny obrázky a tabulky pomocí křížových odkazů. Za nevhodné považuji i členění textu do velmi krátkých a často jednovětných odstavců. Popis praktické části práce bohužel svým provedením nenavazuje na zdařilou rešerši, je velmi stručný a nelze jej považovat za kompletní. V popisu chybí předpoklady, očekávané cíle a způsob zpracování analýzy. V grafech o zastoupení druhů obalů nejsou jednoznačně vymezeny použité procentní jednotky a závěry z analýz jsou jen naznačeny v závěrečném shrnutí. Cíle práce byly splněny i přes nedostatky v praktické části. Práci proto doporučuji k obhajobě a navrhuji známku D – uspokojivě. Věřím, že během obhajoby budou doplněny nedostatky v popisu praktické části práce, což umožní zlepšení navrženého hodnocení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 127282