SPRINGER, P. Strategie rozvoje rodinného podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Koráb, Vojtěch

Jedná se o velmi dobrou diplomovou práci s určitým potenciálem pro aplikaci v praxi. Práce může být dobrým vodítkem pro předání moci v rodinném podniku. Práci doporučuji k obhajobě. Pro obhajobu nestanovuji doplňující dotazy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Diplomant v práci stanovil cíle a to vypracování strategie pro rozvoj malého rodinného podniku a to rodinného vinařství. Cíle diplomové práce jsou měřitelné. Po prostudování diplomové práce jsem přesvědčen, že cíle diplomové práce jsou splněny. V respektu ke strategickému procesu podniku, mohly být některé části stategického procesu v cílech více rozvinuty (např. část obchodní a funkční strategie).
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Zvolený postup řešení je správný. Diplomant v práci použil metody strategické analýzy. Stagická analýza rodinného podniku je v některých částech dosti mělká. Mohly být použity výzkumné metody např. pro zkoumání postojů členů rodiny.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Diplomant v práci prokázal schopnost interpretovat dosažení výsledky a vyvozovat z nich patřičné závěry. Paleta návrhů mohla být pro rodinný podnik více rozvinuta.
Praktická využitelnost výsledků B Výsledky jsou s omezením použitelné v praxi rodinného podniku. Některé pasáže návrhů bude třeba pro aplikaci v rodinném podniku více rozvinout. Zvláště ty části, které závisí na konsenzu všech členů rodiny.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Diplomová práce ma strukturu danou pro tento typ prací. Formálně je práce v pořádku. Odborná terminologie je správná. Jazykově v pořádku. Diplomová práce obsahuje jen minimum překlepů a chyb.
Práce s informačními zdroji, včetně citací D Diplomant mohl v práci použít více anlickýchb zdrajů z plnotextových databází. Citace použitých zdrojů je dle ISO 690. Nicméně pečlivost v citacích je na hraně. Po kontrole shod je však možné konstatovat, že se nejedná o plagiát.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Stanec, Stanislav

Student v teoretické části diplomové práce velice přehledně a věcně popsal všechny důležité termíny. Dále v analytické části provedl analýzu vnějšího a vnitřního prostředí a SWOT analýzu, kde prokazuje dobré pochopení problematiky provádění analýz a přehledně interpretuje jejich výsledky. V návrhové části na základě analýzy vypracoval tři zajímavé návrhy strategie rozvoje rodinného podniku včetně finančního zhodnocení a harmonogramu realizace. U vybudování penzionu je opravdu obtížné přesně určit návratnost investice. Přesto je škoda, že nebyly do hrubého výpočtu odhadnuty roční náklady na provoz. Oceňuji zakomponování 3D vizualizací a plánů penzionu, což práci přidalo na detailech a estetice. Závěrečnou analýzou a identifikací rizik poukázal na reálná rizika a správně navrhl protiopatření k jejich potlačení. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123870