PÁBLOVÁ, P. Návrh použití vybraných logistických technologií pro zefektivnění logistických procesů v oblasti dopravy a skladování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartošek, Vladimír

Závěrečná práce na téma „Návrh použití vybraných logistických technologií pro zefektivnění logistických procesů v oblasti dopravy a skladování“ nabízí první pohled na fungování distribuční logistiky ve zvoleném segmentu podnikání vybrané společnosti. Diplomová práce z hlediska předmětu podnikání otvírá klíčové otázky možných úspor nákladů a zachování kvality, stejně tak i naznačuje možné směry dalšího úsilí o logistického řízení firmy. Na druhou stranu a vzhledem ke své důležitosti, by si zvolená oblast distribuční logistiky a procesů zasloužila vyváženější a detailnějším způsobem provedenou analýzu všech vybraných oblastí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Navržené cíle diplomové práce (DP) jsou formulovány srozumitelně, avšak ambicióznost zvolených cílů se podepsala na úrovni jejich splnění, kdy navrhovaná variantnost způsobů řešení jednotlivých problémových oblastí, má ve svém důsledku dopad jak na kvalitu návrhů, tak i na možnost případné realizace.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Autorkou zvolený postup řešení DP akcentuje propočtově-analytické přístupy, které jsou obvyklým standardem v případě řešení dlouhodobých úloh distribuční logistiky podniku. Nezbytným prvkem zvoleného přístupu řešení DP je dlouhodobá analýza nákladů, průzkum trhu poskytovatelů dopravních služeb, který se stal i nosným těžištěm návrhové části závěrečné práce. Naopak potenciál analýz pro volbu vhodných logistických technologií, zůstal i přes navazující analýzu procesů objednávek, skladování, kvality, bez detailnějších závěrů.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Autorka DP maximálním způsobem vytěžila dostupné podklady k dopravě, avšak závěrečné práci by prospělo širší zapojení dalších logistických metrik distribuční logistiky tak, aby lépe doplnily zvolený přístup řešení. Zároveň do popředí výsledků analýz závěrečné práce jsou předkládány finanční kritéria, přičemž další pohledy na oblast procesů nejsou v DP stejně dokonale zpracovány.
Praktická využitelnost výsledků C Výsledky diplomové práce jsou tvořeny zajímavou kombinací variantního přístupu výběru vhodné logistické technologie a rozšířením portfolia služeb dopravních společností odpovídající specifickým podmínkám ve společnosti. Nicméně specifické podmínky předmětu podnikání, stejně jako sortiment mražených potravin a stejně tak i způsob skladování výrazně determinují reálný potenciál využiti širšího spektra odpovídajících logistických technologií.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A Uspořádání diplomové práce plně odpovídá zadání. Použitá odborná terminologie, stejně jako odborný jazyková úroveň je na nadstandardní úrovni.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Autorka při tvorbě závěrečné práce využila celkem 28 informačních zdrojů. V diplomové práci je využita téměř polovina tištěných informačních zdrojů, avšak až na výjimku, se jedná výhradně o informační zdroje z českého prostředí. I přes drobné nepřesnosti práce s informačními zdroji, se použití odpovídajících citačních norem nachází na standardní úrovni vysokoškolské kvalifikační práce.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Vlček, Jakub

V závěrečné práci autorka správně analyzovala logistický řetězec společnosti. Vybrané metody byly správně použity a závěry z nich jsou vhodné pro zefektivnění vynaložených nákladů v oblasti skladování a dopravy. Závěry plynoucí z provedené analýzy jsou správné a využitelné v praxi. V práci mohla být více rozpracovaná obrátkovost jednotlivých komodit zboží, jako jejich podíl na celkové skladovací kapacitě a celkové obrátce zboží.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124229