KVASNIČKOVÁ, L. Návrh řízení nákupu k dosažení vysoké přidané hodnoty pro zákazníka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Jurová, Marie

Práce byla konzultována v proběhu obou semestrů závěrečného ročníku magisterského studia. Připomínky a další postřehy ke kvalitnímu zpracování práce byly rychle odstraňovány. Celá práce vykazuje zájem autora o vybranou oblast podnikání. Při vlastní obhajobě by bylo vhodné se zamyslet o dalším rozvoji podnikání z pohledu portfolia podniku a jejiho uplatnění na trzích.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Sestavené cíle v oblasti nákupu i distribučních center byly v celém návrhovém rozsahu splněny. Splnění bylo podloženo i ekonomickými propočty dle jednoctlivých distribučních stupňů.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Uvedené metody pro splnění cílů, byly v návrhové části plně využity a současně byly také použity v analytické části, která je základem pro sestavený postup realizace v praxi i za obtížných podmínek průmyslového podnikání.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Návrh opatření vede ke usnadnění výrobního procesu i úspoře nákladů, což je možno vyzvednout jako přínos práce pro management podnikatelského subjektu. Jednotlivé funkce ve vztahu k zákazníkům budou realizací posíleny ke kvalitě výkonnosti podniku.
Praktická využitelnost výsledků C Návrhy jsou dobrým základem pro rozhodování TOP managementu pro jejich implementaci do stávajícího informačního systému podniku i do práce odborníků nákupu i prodeje.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Formální stránka, i přes drobné nepřesnosti, je vyvážena obsahovým uspořádáním práce. Odborná terminologie i jazykové zpracování odpovídá požadavkům odborných projektových řešení.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Práce je zpracována s cca 30 odbornými literárními zdroji. Postup jejich použití ctí legislativu pro práci se literárními zdroji i ochranou duševního vlastnictví autorů.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Dvořáková, Ludmila

Diplomantka předložila diplomovou práci na téma Návrh řízení nákupu k dosažení vysoké přidané hodnoty pro zákazníka. Zpracované téma je velmi aktuální. Nákup lze považovat za jeden z nejdůležitějších procesů ve fungující společnosti. Dodavatelská základna má dopad na řadu klíčových otázek, které přispívají k celkovým nákladům a konkurenceschopnosti výrobního podniku. Tyto společnosti jsou závislé jak na svých vlastních provozech, tak i ve stále rostoucí míře na flexibilitě a nákladové efektivitě dodavatelů. V první kapitole se diplomantka velmi podrobně věnuje základním pojmům jako jsou logistika, dodavatelsko-odběratelské vztahy, nákup a zásoby. Druhá část se zabývá obecnou charakteristikou firmy PODNIK s.r.o. a popisem celého dodavatelsko-odběratelského řetězece společnosti. Diplomantka zvolila McKinseyho model 7S pro analýzu vnitřního prostředí a Porterův model pěti konkurenčních sil pro analýzu vnějšího prostředí firmy. Podrobně je popsán proces objednávání materiálu, jeho logistický tok podnikem i mimo něj. Pozornost je věnována také klíčovým dodavatelům a zákazníkům. Ke zhodnocení všech poznatků je použita SWOT analýza, ze které byly zjištěny následující slabé stránky firmy: se všemi skladovými zásobami materiálu se zachází stejně, nejsou kategorizovány, zboží se převáží mezi mnoha distribučními centry, a to prodlužuje dodací lhůtu k zákazníkovi a zvyšuje náklady na dopravu a skladování, vysoké MOQ, které zbytečně navyšuje hodnotu zásob. V třetí kapitole jsou na základě poznatků z analytické části popsány tři konkrétní opatření, která by mohla zlepšit řízení zásob, snížit jejich hodnotu a přinést benefity pro zákazníky. Podle mého názoru cíle diplomové práce byly obsahově naplněny. Práce je vhodně zpracována a logicky členěna. Na základě provedených analýz diplomantka formuluje vlastní závěry a navrhuje konkrétní řešení problému v praxi. Diplomantka prokázala schopnosti práce s odbornou literaturou. Po formální stránce diplomová práce obsahuje jen velmi malé množství překlepů. Jazyková úrověň je dostatečná. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 125084