HORŇÁKOVÁ, Z. Podnikatelský plán založení společnosti se zaměřením na strategii bezobalových produktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Bumberová, Veronika

Celkově je předložená diplomová práce v podobě vytvoření ekonomicky realizovatelného a životaschopného podnikatelského plánu zpracovaná na dobré úrovni. Otázka č. 1: V rámci obchodního modelu, který je popisován v návrhové části je napsáno, že hodnotová nabídka bezobalové prodejny je založená na podpoře domácí ekonomiky. Můžete tuto myšlenku vysvětlit? Otázka č. 2: Na jakých podpůrných datech stavíte své predikce příjmů event. tržeb z hlediska odhadovaného průměrného nákupu v eurech?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Práce je s ohledem na hlavní cíl a stanovené dílčí cíle zpracovaná na dobré úrovni. Výsledky analýz podporují záměr na založení bezobalové maloobchodní prodejny ve vybrané lokalitě na Slovensku. Autorka v práci dodržuje stanovený cíl v souladu s teoretickou, analytickou a návrhovou části práce, nicméně hloubka zpracování v analytické části se odráží na nižší propracovanosti některých návrhů (např. cenová politika podpořena marží/politikou konkurenčních prodejen apod.).
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C V práci jsou použity jak standardní analytické metody se sběrem sekundárních dat, tak i primární sběr dat prostřednictvím kvalitativního výzkumu u potencionálních zákazníků. Vhodnost výběru analytických metod a odůvodnění jejich výběru v kontextu řešeného problému je na dobré úrovni. Autorka v práci dodržuje postupy řešení a metody, které jsou stanoveny jak v cíli, tak návazně popsány v teoretické části a využity v praktické části práce.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Z hlediska schopnosti interpretovat dosažené výsledky z analýz a vyvozovat z nich závěry je na dobré úrovni, občas však dochází k nesmyslným konstrukcím vět typu "Porterov model a ostatné analýzy konkurencie. (str.10). Trošičku protiřečením je konstatování typu "do ekonomických faktorov patrí nezamestnanosť", přičemž je autorka uvádí v sociálně-společenských. Závěry z provedených analýz jsou vztaženy a diskutovány ve vztahu k vybrané oblasti podnikání. Studentka mohla u některých analýz a výzkumu provést souhrn výsledků formou přehledné tabulky, kde se jinak v hutném textu ztrácí klíčová zjištění. "Známá analogie" v rámci modelu Lean Canvas bohužel nebyla studentkou pochopena.
Praktická využitelnost výsledků D Práce je s ohledem pro praxi reálně použitelná pro spuštění podnikání v dané oblasti a staví na ušlechtilé myšlence a novému trendu zero waste, zejména pak na příležitosti "neexistenci" konkurence ve vybrané lokalitě. Cenová politika a nastavení cen v marketingovém plánu u hlavních produktů a sortimentu resp. doplňků je značně podceněna resp. žádná. To samé u distribuce a propagace, navíc bez dílčích rozpočtů, organizační plán postrádá alespoň rozpočet v podobě odvodů za živnostníka apod.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Teoretická, analytická a návrhová část jsou navzájem logicky propojeny. Autorka v práci používá adekvátní terminologii a odbornou jazykovou úroveň na velmi dobré úrovni až na drobné výjimky (např. místo propagace užívaná reklama apod.). Práce obsahuje gramatické chyby zpravidla z nepozornosti (např. str. 36 "vykonaná analýzy makroprostredia", str. 70 " mliečny výrobky"., "reálný variant" apod.). Vizuální dojem z práce také snižuje formátování textu a kapitol (např. str. 41, 2.1.2 legislativní faktory apod.).
Práce s informačními zdroji, včetně citací B V práci je s citacemi pracováno na velmi dobré úrovni s ohledem na veřejné dostupné informace a knižní literaturu, tak i v případě zpracování výsledků z provedení primárního výzkumu sběru dat u potencionálních zákazníků.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Milichovský, František

Předložená diplomová práce je vypracována na standardní úrovni, kdy obsahuje dílčí nedostatky v některých pasážích. I přes nedostatky lze práci považovat za dobrý podklad pro založení podniku, jeho rozvoj a následné posílení tržního postavení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Diplomantka zpracovala diplomovou práci na standardní úrovni. Vzhledem k jednotlivým návrhům práce a výslednému zhodnocení lze konstatovat, že diplomová práce dosáhla stanoveného cíle.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Při zpracování jednotlivých části došlo k drobným odchylkám, které nemají významný dopad na dosažené výsledky. Tyto odchylky vytvářejí mírnou nepřehlednost v zařazení jednotlivých zkoumaných oblastí (viz kap. 2.2). Samotný postup řešení diplomové práce odpovídá tématu práce.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Diplomantka zpracovala jednotlivé oblasti analytické části na dobré úrovni. Pro lepší úroveň práce by však bylo vhodné provést důkladnější popis některých částí analytické části jako je obecné a oborového okolí. Současně lze i analýzu vnitřního prostředí podniku považovat za slabou.U nově zakládaného podniku nelze očekávat pouze jednu slabou stránku, kterou diplomantka uvádí ve SWOT analýze (s. 66). Celkově dosahuje diplomová práce standardní úrovně.
Praktická využitelnost výsledků B Uvedené návrhy je možné ze strany podniku zrealizovat. Diplomová práce a jednotlivé návrhy tak mohou sloužit jako rozumný záměr pro realizaci na vybraném trhu a dosáhnout relevantní tržní pozice. Stávající úroveň odpovídá lepšímu standardu zpracování a to i přes slabší úroveň interpretace dosažených výsledků.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Použitá terminologie diplomové práce je na standardní úrovni. Po celkové formální stránce odpovídá diplomová práce požadavkům, které jsou kladeny na tento typ závěrečných prací. Samotná práce obsahuje drobné chyby po formální stránce, které však z celkového hlediska nesnižují kvalitu práce.
Práce s informačními zdroji E Zdroje v diplomové práci nejsou řazeny abecedně, což vyvolává nepřehlednost zdrojů. Citace v textu pak plně neodpovídají uvedeným zdrojům (3 autoři v seznamu, pouze jeden v citaci v textu). V případě provedené analytické části nejsou uvedeny téměř žádné citace. Diplomantka uvádí vlastní zpracování, ale neuvádí již, na jakém základě toto vlastní zpracování provedla.
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 125749