VAŇKOVÁ, A. Podnikatelský plán [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselý, Josef

Práce je celkově seriózně zpracována, autorka na zvoleném tématu pracovala dlouhodobě. Podnikatelský plán je zpracován s přiměřenou podrobností a je dobrým podkladem pro další úspěšnou realizaci. Otázka k obhajobě: Zpracovala jste podrobný harmonogram realizace navrhovaného podniku. Které je podle Vašeho názoru jeho nejslabší místo, kde by mohlo dojít ke zdržení?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Cílem práce bylo zpracování podnikatelského plánu na založení podniku s textilní galanterií nabízejícího zboží a další doplňkové služby. Mezi stanovenými dílčími cíli bylo zpracování strategické analýzy vnějšího a vnitřního okolí podniku, provedení marketingového průzkumu, zpracování obchodního, organizačního, marketingového a finančního plánu, posouzení možných rizik projektu a zpracování harmonogramu realizace. Návrhu nového podniku předcházela poměrně důkladná analytická činnost. Cíle se podařilo naplnit.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B V práci je prokázáno dobré pochopení metodiky tvorby podnikatelského záměru, z provedených analýz je patrné, že se autorka v daném oboru poměrně dobře orientuje. Je rovněž dobře obeznámena s konkurenční situací na relevantním trhu. K poznatkům z této oblasti nepochybně přispěl rovněž vlastní marketingový výzkum, který autorka provedla. Závěrečná analýza rizik vhodným a přehledným způsobem zobrazuje reálná rizika spojená s navrhovaným podnikem a navrhuje přiměřená opatření.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B V analytické části práce získané poznatky autorka uplatnila při návrhu koncepce podniku a při ekonomickém zhodnocení možností jeho fungování.
Praktická využitelnost výsledků A Diplomová práce je zjevně výsledkem dlouhodobé ambice autorky vybudovat fungující podnik. Dobrou oporou pro naplnění této ambice je i finanční plán, podpořený potřebnými výkazy, který je součástí realizační části práce.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Práce je přehledně uspořádána včetně prezentovaných tabulek a grafů. Je používána odborná terminologie obvyklá v řešené oblasti.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Autorka využila doporučené informační zdroje a řadu dalších, zdroje jsou citovány a citace jsou uváděny v doporučeném formátu.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Mrtka, Tomáš

Podnikatelský plán, který studentka zpracovala, hodnotím jako velice zdařilý až vyčerpávající. Na práci se mi líbilo, že když jsem si během čtení tvořil poznámky pro stanovení otázek, tak většina z nich byla v pozdějších kapitolách zodpovězena. Co se týče zpracování jednotlivých analýz a dotazníkového šetření, tak je z toho patrné, že studentka se v oboru velmi dobře vyzná. Trochu zavádějící se mi zdála pouze otázka č. 10 „Kolik by zákazníci byli ochotni maximálně zaplatit za kurzy“, protože zde nebyla specifikovaná jejich délka trvání – výsledky by mohly být odlišné, kdyby věděli, že se jedná až o šesti týdenní kurzy. Na práci musím hodnotit velice kladně, že studentka nepojala tento podnikatelský plán vizionářsky, ale naopak dosti realisticky, až jsem měl pocit, že ho chce skutečně sama realizovat. Jako doporučení z praxe bych doporučil co možná největší zjednodušení úkonů a administrativy, která může uspořit spoustu času. Například bych zvážil zadávání přijatých objednávek od zákazníků místo do excelovské tabulky přímo do účetního systému, ze kterého se pak jednoduše vygeneruje i faktura. Stejně tak bych nepodceňoval placenou reklamu na facebooku a instagramu a uvážil její použití. Ovšem toto jsou pouze drobnosti, které nemají žádný vliv na mém doporučení diplomové práce k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 127032