FERENCZ, J. Zahradní drtič - spolehlivost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Malášek, Jiří

Rešeršní úvodní část práce je značně rozsáhlá, nejprve s uvedením terminologie, technických principů rozpojování dřevin, nástrojů, pohonů zařízení. Rozdělení strojů je uspořádáno dle zvolených hledisek. Dále jsou seřazeny vybrané drtiče a štěpkovače dle výkonu pohonu stroje včetně parametrů, případně ceny, jak požaduje zadání práce. Vyhodnocení drcených materiálů je provedeno vhodným způsobem. Spolehlivost je poněkud obecně a zkráceně popsána v kapitole 7.1. Pro konstrukční řešení byl zvolen drtič nižšího výkonu, technické výpočty jsou základní. Následuje návrh 3Dmodelu. Výkres sestavy má příliš mnoho pohledů, na první pohled kóty 832 - 530 =300. Kótování sestavy není dostatečné, řez A-A je velmi zvláštní. U detailů ve výkrese sestavy chybí uvedení měřítka. Udržení rovnoběžnosti os řemenic a poloh a tím záběru obou klínových řemenů stejným dílem bude patrně nemožné. Oproti tomu je tuto práci možno doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Pokorný, Přemysl

Student se ve své práci zabývá konstrukčním návrhem drtiče zahradního odpadu. V úvodních částech je provedena rozsáhlá rešerše drtičů a štěpkovačů. Následuje část věnovaná vyhodnocení drcených materiálů. Závěrečná část je věnována vlastnímu konstrukčnímu návrhu drtiče. K práci mám zejména tyto připomínky: - rešeršní část je zpracována přehledně a pečlivě - ohybové namáhání hřídele je střídavé nikoliv míjivé, kroucení je míjivé nikoliv statické na břitu vzniká také axiální síla (spočtena na str. 62), tato způsobí axiální namáhání hřídele a také namáhání ohybovým momentem okolo vertikální osy - radiální síla je ve vertikálním směru, síla od klínové řemenice má složku horizontální i vertikální - kromě statické bezpečnosti (str. 60) je vhodné ověřit i bezpečnost dynamickou (zvláště s ohledem na název práce) - jedno z ložisek bude přenášet i onu axiální sílu (v závislosti na orientaci axiální síly) Přes uvedené nedostatky má práce dostatečnou úroveň a splňuje požadavky zadání. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry F
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii F
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 121682