HANÁK, J. Filtry pevných částic pro vznětové motory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Dundálek, Radim

Bakalnt si pro svou bakalářskou práci zvolil dnes již tradiční téma týkající se filtrů pevných částic pro vznětové pohonné jednotky. Autor se nejprve krátce věnuje rozboru částic ve výfukových plynech vznětových motorů, uvádí přehled platné legislativy a vysvětluje princip funkce DPF. Další část práce je věnována vyčerpávajícímu přehledu druhů filtrů a způsobů jejich regenerace, aplikací vybraných automobilů a výrobců. Velmi kladně hodnotím příklady konkrétních řešení z praxe. Student se věnoval své závěrečné práci průběžně a svědomitě po celou dobu školního roku a rovněž byl v pravidelném kontaktu s vedoucím práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Řehák, Kamil

Bakalářská práce pana Hanáka je zaměřena na filtry pevných částic používaných u vznětových motorů, jež byly vyvíjeny z důvodu zpřísňujících se emisních norem. Práce je logicky uspořádána a jednotlivé kapitoly na sebe navazují. Práce obsahuje dostatek obrázků pro názornou ukázku, avšak u některých bych doporučil úpravu velikosti v podobě detailu. Pozitivně lze hodnotit, že se student pokusil skrze oslovené autoservisy zjistit problematické motory s DPF, avšak získané informace nebyly celistvé, aby z nich bylo možné provést jakékoliv závěry, či statistické zhodnocení. V práci jsou navíc uvedeny pouze dva autoservisy, a to z města Blanska, což opět není možné hodnotit jako dostatečný reprezentativní vzorek. Z tohoto důvodu je nutné tuto kapitolu považovat za informativní, bez možnosti vyvozování jakýchkoliv závěrů. V následující kapitole jsou uvedeny příklady konkrétních řešení poškození DPF filtrů. Je zde uveden popis, jak se jednotlivé chyby projevily, avšak opět pouze na jednom případu. Opět je možné zmínit, že se nejedná o reprezentativní vzorek daného modelu pro vyvození závěru. Současně nejsou k dispozici jakékoliv závěry či porovnání o charakteru využívání vozidel. Perspektiva budoucího vývoje dieselových motorů s DPF není zaměřena na budoucí trend v této problematice, ale spíše odkazuje na elektromobilitu, která nebyla předmětem této práce. Student při tvorbě závěrečné práce z části uplatnil znalosti nabyté během studia. Práce obsahuje menší množství gramatických a stylistických chyb. Práci hodnotím celkově za C / dobře a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 124059