ŘEZNÍČEK, P. Přídavné kultivační zařízení smykem řízeného nakladače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Student Pavel Řezníček se ve své bakalářské práci zabývá konstrukčním návrhem kultivačního zařízení jako přídavného zařízení pro smykem řízený nakladač. Student postupuje dle cílů zadání, kdy v úvodní části provádí rešeršní přehled používaných strojních zařízení obdobného druhu. Rešeršní část je kvalitně zpracovaná a dává přehled o kultivačních zařízeních. Student si v kapitole 2 navrhl koncepci zařízení, přičemž vycházel ze zvoleného smykem řízeného stroje. V kapitole 3 pak provádí nutné funkční a rozměrové výpočty, které v závěru kapitoly doplňuje pevnostní kontrolou vybraných prvků, především svarů u hřídele a spojovacích dílů. Některé části práce jsou přínosné a student předvedl orientaci v dané problematice. To je zřetelné na straně 26, kde velmi stručně a správně rozložil působení momentu na nože. Výhrady mám k několika drobným nedostatkům: Překlepy na str. 25,26, 30, 31. V některých částech nelogický postup při výpočtu, kdy některé parametry jsou uvedeny až v následujícím textu. Na straně 33 není zřetelně uvedeno, podle jaké podmínky se postupuje. Strana 39 u ložiska je zatížení poloviční od hmotnosti rotoru, to je uvedeno až v závěru podkapitoly. Výkresová dokumentace je dle zadání. Student se dopustil několika drobných nedostatků, jako absence tolerance díry u výkresu „příruba šroub“ a „nůž“, u svařence „rám kypřiče“ by byla vhodná celková velikost svarku. Práce je z hlediska požadavků a cílů dle zadání splněna. Postup a rozsah řešení práce je úplný a rozsáhlý. Schopnost studenta interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich dílčí závěry je dobrá. Uspořádání osnovy práce je převážně logické. Formální náležitosti práce jsou splněny. Grafická úprava textové části práce je velmi dobrá, ale pomohl by detail schémat nebo jejich zvětšení. Stylistická úprava je velmi dobrá. Student se vyjadřuje stručně a věcně. Citace zdrojů informací jsou uvedeny správně, seznam citací je rozsáhlý. Doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Škopán, Miroslav

Předložená práce se zabývá konstrukčním návrhem rotačního kypřiče, jako přídavného zařízení pro smykem řízený nakladač. Při své práci autor využíval jak běžných znalostí získaných v průběhu svého studia, tak i z internetu a literatury. V úvodní části (kapitola 1) je provedena výstižná stručná kritická rešerše obdobných zařízení včetně velmi stručného přehledu bezpečnostních požadavků dle ČSN. Ve výpočtové části se student věnuje zejména stanovení pracovních odporů nožů kypřiče a stanovení pohonů a pevnostní kontrole hlavních částí. Práce je však poněkud nepřehledná, protože neobsahuje v dostatečném rozsahu potřebná schémata pro výpočty. Výkresová dokumentace je zpracována poněkud zjednodušeně – zejména výkres sestavy. Nelze z něj jednoznačně posoudit jednotlivé konstrukční podskupiny (např. uložení hřídele kypřiče apod.). Celkově je práce je zpracována standardně. Dle řešené problematiky a s ohledem na svůj charakter má práce přiměřený rozsah ale je v ní řada nedostatků věcného i formálního charakteru. Konkrétně se jedná o: - drobné překlepy, - občas nevhodná technická terminologie, - protože je práce psaná v češtině, musí tomu tak být i u obrázků (obr. 17), - při výběru stroje pro navrhovaný rotační kypřič se vycházelo z předpokladu bočního vstupu obsluhy do stroje, což však splňuje jenom zlomek smykových nakladačů na trhu, - nepřehledné uspořádání výpočtů, kdy jsou parametry rovnic dosazovány zpětně (např. místo pořadí výpočtu rovnic 1, 2, 3 má být správně např. 2, 3, 1), toto se opakuje i v dalších výpočtech, - bezpečnost 2 v rovnici 13 považuji s ohledem na charakter namáhání hřídele za nízkou. Hřídel bude namáhána také rázy, což může vyvolat zvýšení napětí. - trubka v kap. 3.2.3 bude namáhána nejenom smykem od kroutícího momentu, ale také ohybem, což zvýší maximální napětí. - postrádám kontrolu radiální únosnosti použitého hydromotoru. Předložená práce má i přes řadu výše uvedených spíše drobnějších nedostatků celkově průměrnou úroveň a je v souladu se zadáním. Pavel Řezníček v ní prokázal odpovídající znalosti studovaného oboru a tím i schopnost budoucí samostatné práce či pokračování v dalším stupni studia. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 124263