SVOBODA, M. Bezkontaktní hodnocení textury povrchu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Svoboda, Petr

Student měl za úkol vypracovat rešerši v oblasti bezkontaktního měření parametrů textury povrchu včetně doporučení pro výběr vhodných parametrů k daným funkčním plochám. Bakalářská práce (BP) je jasně formulována a návaznosti kapitol jsou zvoleny dle požadavků zadání. Student v rešeršní části rozdělil a popsal parametry a dále se zaměřil na metody a možnosti pro bezkontaktní měření textury povrchu. V kapitole diskuze student zpracoval obecná doporučení pro výběr vhodných parametrů textury povrchu a provedl syntézu poznatků z rešeršní části na vybraných příkladech pro kontaktní a volné povrchy součástí. Všechny stanovené cíle a výstupy BP tak byly splněny. Předložená BP je koncepčně na dobré úrovni a splňuje požadavky na ni kladenou. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnotit s výše uvedeným celkovým hodnocením "B".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rebenda, David

Předložená bakalářská práce se zabývá rešerší metod bezkontaktního hodnocení textury povrchu. V úvodu rešerše se student zabývá historií měření textur povrchu. Tuto část textu považuji vzhledem k cílům práce za zbytečnou. V dalších částech rešerše jsou rozebrány parametry pro hodnocení textury povrchu a metody měření. Text je logicky členěný a dává dobrý teoretický základ pro další část práce. V diskuzi jsou rozebrány obecné a konkrétní doporučení pro výběr parametrů textury povrchu. V této části bych očekával vetší podíl vlastní práce studenta. Obecná doporučení jsou víceméně převzatá z literatury. Výběr vhodných parametrů pro konkrétní součásti (ložisko, pístní kroužek, čočka) je dosti vágní. Například u hydrodynamického ložiska student doporučuje předepsat více než 15 parametrů textury povrchu. Tato doporučení by zajisté vedla k výraznému nárůstu výrobní ceny součástí, což si student i uvědomuje. Příliš však nechápu závěr studenta, který tvrdí, že díky předpokládanému nárůstu ceny součástí je dosavadní hodnocení povrchu pomocí parametrů Ra a Sa dostačující. Možná by pouze stačilo najít lepší kompromis mezi počtem předepsaných parametrů a výrobní cenou součásti. Všechny cíle práce byly splněny a práci doporučuji k obhajobě s celkovou známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124340