HLAVINKOVÁ, V. Emise rtuti v energetickém průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Charvát, Pavel

Téma bakalářské práce vyžadovalo práci s literárními zdroji v angličtině, a to převážně s odbornými články ve vědeckých časopisech, se kterými studenti bakalářského studia běžně nepracují. Studentka se zpracování bakalářské práce od začátku intenzivně věnovala, přičemž musela, mimo jiné, řešit problémy s hledáním odpovídající české terminologie. Zpracování bakalářské práce vyžadovalo nastudování nových informací z oblastí, se kterými se studenti bakalářského studia ve výuce setkávají jen okrajově nebo vůbec. V tomto ohledu je třeba zmínit nadprůměrný počet literárních zdrojů citovaných v bakalářské práci. Studentka pracovala samostatně a kdykoliv narazila na nějaký problém, při konzultaci s vedoucím sama navrhla možná řešení. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti
Grafická, stylistická úprava a pravopis
Práce s literaturou včetně citací
Samostatnost studenta při zpracování tématu
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Klimeš, Lubomír

Tématem bakalářské práce Valerie Hlavinkové jsou emise rtuti v energetickém průmyslu. Práce obsahuje 24 stran a je členěna do 7 kapitol včetně úvodu a závěru. Jednotlivé rešeršní kapitoly se věnují obecnému popisu rtuti a jejích sloučenin (vlastností, toxicity, koloběhu v životním prostředí apod.), emisím rtuti v energetickém průmyslu (dle typu paliv), legislativní regulaci vzniku a snižování emisí v energetickém průmyslu a jednotlivým technologickým způsobům, kterými je možné snižovat produkci emisí rtuti v energetickém průmyslu. Vlastní zhodnocení, názor a možnost budoucího vývoje pak autorka práce uvádí v samostatné kapitole s diskuzí. Práce je čtivá, je napsána velmi pečlivě s minimem překlepů. Jednotlivé odstavce na sebe vhodně navazují, autorka jasně a výstižně formuluje své myšlenky. Oceňuji zejména provedenou velmi důkladnou rešerši dané problematiky, která je doslova “prošpikována” odkazy na použité zdroje. Seznam použitých zdrojů obsahuje 94 položek, z nich je větší část cizojazyčná a zahrnující odborné vědecké články v časopisech, jejichž nastudování bylo nepochybně náročné. Velmi oceňuji správné uvádění zdrojů, tj. za převzatým tvrzením je uveden zdroj a současně je text vhodně a uceleně sestaven z informací z různých zdrojů. Za zmíňku rovněž stojí i správným způsobem využívané poznámky pod čarou. Drobným formálním nedostatkem je nesprávné uvádění zkratky “Obr.” a “Tab.” na obrázky a tabulky v textu (místo “obr.” a “tab.”, pokud zkratkou nezačíná věta). V tab. 2.1 není zcela zřejmé, jestli uvedené emise jsou celosvětovým součtem a nebo pouze pro určitou oblast. U grafů, které byly převzaty z jiného (cizojazyčného) zdroje, ale byly překresleny, by bylo vhodné tuto skutečnost uvést (uvedení odkazu indikuje prosté převzetí bez úpravy). Rovněž u některých obrázků převzatých z cizojazyčné literatury by bylo vhodné upravit popisky do českého jazyku. Práce obsahuje všechny předepsané náležitosti na ní kladené, cíle bakalářské práce byly v plném rozsahu splněny. Práci hodnotím jako kvalitní a pečlivě zpracovanou a doporučuji ji k obhajobě a navrhuji její hodnocení A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti
Grafická, stylistická úprava a pravopis
Práce s literaturou včetně citací
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124366