HRUŠKA, D. Aplikace CNC pro řezání laserem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Řiháček, Jan

Závěrečná práce pana Daniela Hrušky se zabývá rešerší na téma řezání laserem, která je svým obsahem zaměřena především na princip laseru, metody řezání, rozdělení laserů a v dalším zmiňuje možnosti automatizace a NC/CNC řízení strojů. Bakalářská práce je nad rámec doplněna i o praktickou část. V ní student ve spolupráci s firmou Union Ocel s.r.o. vytvořil program pro řízení CNC laserového řezacího centra s následným ověřením správnosti praktickou výrobou loga VUT. Rozsah a provedení bakalářské práce odpovídá stanovenému zadání a vytyčeným cílům. Student si při jejím zpracování počínal víceméně samostatně a reagoval na připomínky vedoucího. Výsledné hodnocení tak zohledňuje stylistickou, grafickou i věcnou kvalitu práce, jakož i přístup studenta k jejímu vypracování.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Žák, Ladislav

Bakalářská práce pana Daniela Hrušky se zabývá aplikacemi CNC pro řezání laserem. Práce je vyhotovena na 35 stranách textu, doplněna 37 obrázky, 4 tabulkami a 1 přílohou. Studie je provedena v logickém sledu a postupně zodpovídá cíle zadavatele. Zde mi ale trochu chybí požadované vyhodnocení výhod a nevýhod jednotlivých typů a snad i shrnutí použitelnosti z hlediska možného ovlivnění materiálu, přesnosti, drsnosti, kolmosti řezných ploch apod. K formální stránce mám připomínku k některým obrázkům např.2,6,7,9 apod., že mohly být lépe vyčištěny od tzv. šumu (možná je to převodem do pdf, ale tady se to tak jeví a není to u všech). U tab. 4 chybí odkaz na literaturu. Jako bonus chválím u této práce přidaný malý experiment. Bakalářskou práci pana Daniela Hrušky doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124637