MACKŮ, O. Optimalizace ultrazvukového detektoru úniků pneumatického systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Vlašic, František

Cílem předkládané práce bylo posoudit vliv geometrie bezkontaktních modulů na detekovaný signál pocházející z úniku pneumatického systému se zaměřením na provozní parametry autobusové dopravy. Na základě kvalitně zpracované rešeršní studie byly navrženy podmínky měření a metody použitelné pro danou aplikaci. V rámci řešeného projektu byl s výhodou využit prototyp UZ sondy, na které byly aplikovány navržené nástavce - moduly. Na základě výsledků měření byly zjištěny limitní rozměrové parametry a vybrány dva, které splňovaly zadaná kritéria, čili využitelnost pro větší vzdálenosti detekce a pro lokalizaci malých úniků. Diskuze je zpracována kriticky ve vztahu k literatuře a zkušenostem z provozu firmy PoS a.s. Jedná se zejména o doporučení dalších možností upínání modulů k detektoru a možností jak zvýšit citlivost měření. Jinak student pracoval systematicky, pravidelně konzultoval a samostatně řešil zadané úkoly. Hlavní cíle a dílčí cíle byly splněny a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Mazal, Pavel

Výzkumně vývojová práce se dílčím způsobem podílí na řešení jedné z oblastí projektu TAČR. Solidně je zpracována literární rešerše, avšak hlavní přínos je možné nalézt v provedení a vyhodnocení experimentů, zaměřených na lokalizaci úniků primárně v rozvodech stlačeného vzduchu. Postup měření i jejich vyhodnocení je optimální. Výsledky bude možné využít i pro hodnocení dalších pneumatických rozvodů. Pro průmyslovou aplikaci je samozřejmě nutné provést podstatně rozsáhlejší měření. Nicméně i toto úvodní měření naznačuje základní trendy v tvarování měřicích nástavců. Drobné problémy vidím v citacích zdrojů – zejména u obrázků a rovnic. Není jasné, které autor sám vytvořil a které převzal. Také systém číslování obrázků je poněkud netradiční. Přes tyto drobné výhrady se jedná o přínosnou práci. Autor splnil zadání. V rámci diskuze bych položil následující otázky: 1. Pokusil jste se, alespoň náznakově vytvořit útlumové charakteristiky, které byly uvedeny v původním zadání? 2. Mohl byste blíže zhodnotit vliv hluku okolního prostředí na přesnost lokalizaci úniku?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 124863