VELECKÝ, P. Design ultrazvukového detektoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Rubínová, Dana

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: úroveň tvarové kultivace - C, barevnost navrženého designu – A a grafická úprava výkresu - B. Navržený design odpovídá plánovanému segmentu profesionálních uživatelů i přiměřené cenové hladině. Pistolová varianta ultrazvukového detektoru je dobrou volbou, minimálně z ergonomického pohledu je vhodnější variantou než klasický koncept. Představené řešení poskytuje komfort při současném měření a odečítání dat z obrazovky. Boční silueta přístroje s přiměřenou dynamikou působí vyváženě, tektonika ve vnitřní partii navázání hmatné části na tělo přístroje však není jednoznačná a zasloužila by si kultivovanější tvarování. Návrh hodnotím pozitivně zejména z uživatelského pohledu- manipulaci při samotném měření, pozici displeje pod úhlem, propracovanou hmatnou část a možnost odkládání přístroje. Stojánek je inovativním doplňkem, stabilní odložení přístroje by jinak nebylo umožněno. Bluetooth připojení sluchátek je inovací, která uživateli zjednoduší proces měření. Bakalářská práce splňuje vytyčené cíle, technické požadavky kladené na tento typ produktu podložené konzultacemi ve firmě byly splněny. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu Design ultrazvukového detektoru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Křenek, Ladislav

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - B a grafická úprava výkresů – B. Řešení celkové siluety detektoru formou pistolového uspořádání odpovídá funkční logice a jistě by přineslo zlepšení ergonomických parametrů, toto bez fyzického modelu ovšem nejde zcela spolehlivě ověřit. Výrazným vizuálním prvkem je aplikace pružného omaku na plastový kryt přístroje formou termoplastického elastomeru, přičemž kontrastní linie obou materiálů dává celkovému designu jasný a signifikantní výraz, což hodnotím pozitivně. Aplikace této technologie, používané především pro ruční nářadí je ovšem s otázkou. Tvarové a grafické řešení partie ovládacích prvků a displeje je opticky nevyvážené. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní výsledky k tématu design ultrazvukového detektoru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 124951