MARTINKA, T. Sloupový výložníkový jeřáb [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Malášek, Jiří

V úvodu práce jsou vyjmenovány a předvedeny tři typické konstrukce sloupového jeřábu. Popisy obr. 1, 2. a 3 jsou nepatřičně přeházeny, není vůbec uvedena rešerše, která měla vést dle zadání k netypické konstrukci. Autor dále postupoval typickým v těchto pracích až vzorovým způsobem postupného výpočtu a konstrukčního návrhu. Výkresová dokumentace má střední úroveň, chyby v kótování, nedostatky kótování všech otvorů ve svařenci sloupu a nevhodnost některých řešení částí konstrukce. Autor bude muset při obhajobě vysvětlit, co je to alternativní netypická konstrukce sloupového jeřábu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání F
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Pokorný, Přemysl

Student se ve své práci měl zabývat návrhem alternativní konstrukce sloupového jeřábu. V práci je proveden konstrukční návrh zcela standardního řešení. V úvodní části je uveden přehled standardních typů konstrukcí sloupových výložníkových jeřábů s kočkou. V následující části je provedena volba použitého kladkostroje. V navazujících částech je proveden výpočet konstrukce. Při pracování práce se student dopustil řady pochybení jak formálního tak i věcného charakteru. K práci mám zejména tyto připomínky: - není splněn požadavek na netypickou konstrukci jeřábu - schema zatížení na str. 18 je příliš zjednodušeno - nejsou stanoveny kombinace zatížení dle citované lit. [6] - u návrhu není řešen pohyb kočky, otáčení výložníku ani technologické síly na břemeno Celkově má práce dostatečnou úroveň a splňuje požadavky zadání. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání F
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry F
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Práce s literaturou včetně citací E
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Vlastní přínos a originalita E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 124992