KRÁČMAROVÁ, G. Design outdoorového bezdrátového reproduktoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Sovják, Richard

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: úroveň tvarové kultivace - D, barevnost navrženého designu - C a grafická úprava výkresů - D Navržený design využívá netradičního řešení, které je založeno na trojúhelníkové koncepci. Finální návrh vznikl z variantně odlišných návrhů, které se opíraly o analýzu současných výrobců bezdrátových reproduktorů. Samotný návrh působí v určitých pozicích klidně a vyváženě, avšak při drobné změně perspektivního pohledu dochází k prudké dynamické změně křivosti jednotlivých hran. Tento negativní jev vyvolává rušivé vjemy prostřednictvím odrazů, lomů světla a stínů na hranách a plochách. Natáčením jednotlivých pohledů se tento efekt cyklicky opakuje ze stavu zklidnění do prudké změny. Z analýzy vytvořeného designu jsem přesvědčen, že návrh mohl být mnohem lépe esteticky proveden se zachováním technických parametrů. Technické řešení je provedeno pečlivě s uvažováním možné realizace, ale je to jeden ze symbiotických aspektů designu výrobku. Zpracovaný logotyp (zejména symbol) nezvykle odráží nepříjemnou dynamiku celého návrhu. Velkým přínosem je využití technických řešení reproduktoru v outdoorovém prostředí. Variantní návrhy obsahují nejednoznačné technické pohledy a nečitelné kóty. Hlavní vizualizace na sumarizačním posteru, respektive umístění navrženého reproduktoru, je nedostatečně vizuálně zapracována do prostředí včetně nevýrazného finálního barevného provedení. Samotný text obsahuje nejenom typografické chyby, ale vykazuje nezkontrolování mezislovních mezer nejenom v nejdůležitější části práce, ale i v celém textu. V textu selhala kontrola vložených závorek a mezer za ukončenými větami. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry (nebo vlastní výsledky) k tématu Design outdoorového bezdrátového reproduktoru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Haltof, Vladimír

Výsledek bakalářské práce - návrh designu multifunkčního outdoorového reproduktoru trpí jediným, ale zásadním nedostatkem, který vychází ze starého rčení, že někdy méně znamená více. Přemíra tvarové komplikovanosti, vycházející z (pro tento typ výrobku ne příliš vhodné) trojúhelníkové koncepce, vnitřních komponent i ovládacích prvků, ubírá produktu na eleganci, praktičnosti, i ergonomii, což jej v kontextu konkurenčních řešení může velmi znevýhodnit. Technické (konstrukční) řešení návrhu je na velmi dobré úrovni, grafické zpracování a navržený vizuální styl jsou na průměrné úrovni. Textové část práce je velmi dobře zpracovaná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 125163