KAJSTURA, B. Design domácího automatického kávovaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Haltof, Vladimír

Autor se velmi dobře orientuje ve zpracovávané problematice. Výsledný návrh produktu přináší zdařilou kombinaci ostrých kubistických tvarů a válcovitých objemů, která evokuje dojem minimalistické elegance. Na produktu je několik problematických míst, které by bylo možné v rámci zvolené koncepce řešit lépe, a samotná skladba dílů působí poněkud "papírově". Přínosem práce je snaha o zakomponování nových technologií do produktu. Textová část je zpracována na velmi dobré úrovni, prezentační poster a vizualizace jsou na velmi dobré úrovni, navržený vizuální styl (logotyp) je na průměrné úrovni. V rámci práce oceňuji ověřování navržených řešení pomocí hmotových modelů, které pomohly korigovat ergonomii a měřítko produktu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Křenek, Ladislav

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: úroveň tvarové kultivace - E, barevnost navrženého designu - C a grafická úprava výkresů – B. V úvodu práce deklarovaná snaha autora o minimalistický přístup při funkčním a vizuálním zpracování návrhu kávovaru, ve snaze odlišit se od stávající produkce, vyznívá v podstatě logicky a sympaticky. Konečný výsledek ale bohužel ukazuje, jak těsná je hranice mezi kouzlem a elegancí minimalistického řešení a jeho banalitou a podprůměrností. Prezentovaný design tak vyznívá prvoplánově, zjednodušeně a neadekvátně prostředí kde bude používán. Návrh vnějších krytů, dle mého názoru, nekoresponduje s předpokládanou technologií výroby. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní výsledky k tématu designu domácího automatického kávovaru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 125180