KOSTKA, D. Redakční systémy pro vytváření www stránek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Šeda, Miloš

Bakalářská práce přináší ucelený přehled o dostupných redakčních systémech, jako jsou např. WordPress, Joomla! a Drupal, popisuje jejich nástroje, porovnává pro uživatele důležité funkcionality, co je volně dostupné a jaké nadstavbové služby je případně nutné dokupovat, rozšíření mezi uživateli (v tomto směru je překvapivé pouze 1,7% zastoupení Bloggeru od firmy Google, který je oblíbeným blogovacím systémem), jaké organizace s uvedenými systémy pracují, v jakém programu jsou systémy vyvinuty, a také jak lze monitorovat návštěvnost www stránek s podrobnějším rozborem služby Google Analytics na příkladu jednoho e-shopu. Velmi stručně zmiňuje SEO (Search Engine Optimization), tj. techniky, které slouží k posunutí textů www stránky na přední místa výpisu při vyhledávání na internetu. Tato oblast by však mohla být tématem samostatné práce, protože Google používá sofistikované algoritmy, které některé průhledné „triky“ na zvýšení rankingu stránky naopak sankcionuje a může ji z vyhledávání zcela vyřadit. Otázka k obhajobě: Jakými způsoby je možné zvýšit návštěvnost stránek?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dobrovský, Ladislav

Autor práce ukazuje zvládnutí základů teorie a praxe použití CMS. V úvodu vhodně popisuje největší hráče na trhu a následně volí vhodně použití systému WordPress na základě svých odůvodněných požadavků. Odkazovaná literatura vhodně kombinuje odborné publikace s internetovými zdroji. V části 5.2 autor tvrdí, že "Doména je název vaší webové stránky ve vyhledávači", což považuji za nešťastnou formulaci a doporučuji nastudovat systém DNS (RFC 8499). Tvrzení "ve vaší doméně objeví nějaký další název od poskytovatele domény", je vhodnější upřesnit jako doménu třetího řádu; Tedy k laickým přiblížením, přidat odbornou terminologii. Také je zavádějící spojovat doménová jména čistě s internetovými vyhledávači. Některé URL jsou zvýrazněna modře, jiná ne, toto je vhodné v publikaci sjednotit. Práce je vhodně struktorovaná a splňuje všechny stanovené cíle.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 125277