KRAICINGER, V. Vývoj absorbéru rázové energie s využitím kovového 3D tisku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Vrána, Radek

Student se ve své bakalářské práci zabýval analýzou současného stavu poznání v oblasti absorpce nárazové energie v osobních automobilech a potenciálu technologie SLM pro výrobu rázového absorbéru pro použití ve voze Formula student. Informace z oblasti technologie SLM byly dále použity pro vytvoření představy o předpokládaných rozměrech a mechanických vlastnostech strukturovaného absorbéru vyrobeného technologií SLM. Odhadovaný model byl vytvořen na základě zjednodušeného analytického modelu založeného na tuhosti buňky jako pružiny. Student pracoval samostatně zejména při tvorbě rešerše a její analýzy. Při použití získaných informací a tvorbě úvah o předpokládaných parametrech budoucího absorbéru bylo ovšem nutné studentovi nastínit předpokládaný postup řešení. To bych u tohoto typu práce očekával přímo od studenta. Při dokončování BP bohužel nebyly zapracovány některé poznámky. Na druhou stranu je třeba dodat, že původní cíle a typ práce byl vzhledem k situaci kolem COVID-19 výrazně upraven tak, aby bylo možné v práci pokračovat i v rámci nastavených opatření. Student si tedy sám rešeršní téma nezvolil. Celkově hodnotím známkou C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Malý, Martin

Práce je dobře a čtivě zpracována. Jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují a navržené řešení je podloženo důkladně zpracovanou rešerší složenou převážně z vědeckých publikací. Při návrhu vlastního deformačního členu vyrobeného technologií SLM z BCC struktur autor vychází ze zjištěných bezpečnostních a konstrukčních požadavků pro formuli student. Jak autor sám uvádí, tak navržený absorbér by bylo potřeba vyrobit a otestovat, zda předpokládané parametry odpovídají reálnému chování. Dle mého názoru a dle uvedených zdrojů, výzkum absorbérů vyráběných technologií SLM je na začátku a zatím technologie není na takové úrovni, aby dokázala konkurovat konvenčním technologiím. Přesto je tato oblast velice perspektivní pro výrobu absorbérů energie s řízenou deformací. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 125733