KASAROVÁ, D. Design pracovního exoskeletonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Škaroupka, David

Oceňuji důkladný přístup při provádění rešerše, která pracuje s velkým počtem relevantní literatury. Za přínosné považuji, že pro výběr oblasti užívání exoskeletonu byla provedena Marketingová segmentace (Tab. 3-1). Metodický postup vlastní práce je správný, pozorováním práce v prostředí výrobní linky byly určeny problematické aspekty produktu. Funkční principy pak byly testovány na vyrobeném prototypu, což vedlo k výběru finální koncepce řešení. Slabinou práce jsou dílčí prvky návrhu, které působí nedokončeně, např. otočné tlačítko (Fig. 6-13) nebo provedení bederních popruhů. Potenciál popsaného State of Art v úvodu práce se mi zdá v práci málo zúročen, což je možná způsobeno nutnou korekcí zadání, která byla v průběhu řešení práce provedena. To každopádně nebránilo uplatnění invence, jejíž potenciál vnímám jako nenaplněný. Práce je silná ve většině dílčích částí, v některých dokonce excelentní, ale ztrácí v oblasti jejich syntézy. Výsledný návrh se pak nachází v poměrně tradiční poloze a příliš nepřekvapuje. Postrádám v závěru práce jasnější vymezení se vůči konkurenci, jak byly vyřešeny identifikované problémy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Chorý, Tomáš

Diplomantka se ve své závěrečné práci zaměřila na vytvoření nového tvarového řešení systému na zvýšení fyzických schopností člověka - exoskeletonu. Zvolila variantu pasivního mechanismu, který by měl sloužit k usnadnění manipulace s předměty ve výrobním procesu, kdy jsou zapojeny zejména horní končetiny operátora. V teoretické části práce autorka představuje základní pojmy, typy zařízení a používané materiály, které jsou pro tuto relativné novou oblast lidské činnosti charakteristické. Postrádám však podrobnější rešerši existujících systémů zvoleného konkrétního typu s hodnocením jejich funkčnosti a kvalit designérského zpracování. Výsledné řešení představuje konstrukci založenou na tvarovaných plochých profilech, které však dle mého názoru nezajišťují dostatečnou tuhost mechanismu a to jak konstrukčně, tak i vizuálně. Přes uvedené výhrady doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 121546