NEČESAL, D. Fázové zobrazování pod difrakčním limitem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Dvořák, Petr

Diplomová práce se zaměřuje na velmi aktuální tématiku 2D holografie v blízkém poli, která umožňuje fázové zobrazovaní pod difrakčním limitem. Všechny zadané cíle práce byly splněny. Vzhledem ke komplexnímu a týmovému řešení celého projektu vidím jako hlavní přínos aspiranta ve vytvoření nové optické sestavy osvětlovací a následnou automatizaci experimentální sestavy SNOM. Samotná práce je po grafické stránce velmi pěkně zpracovaná a obsahuje minimálně gramatických chyb. Drobné nedostatky vidím ve schopnosti interpretovat dosažené výsledky a to převážně experimentální data. Celkově na mě ale práce působí nadstandardně a dosažené výsledky budou zřejmě i publikovány v mezinárodním vědeckém časopise. Navrhuji proto celkovou známku A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bouchal, Zdeněk

Cíle diplomové práce stanovené zadáním zahrnují studii fázového zobrazení pod difrakčním limitem, přípravu testovacích nanofotonických struktur a realizaci experimentu pro měření fázových obrazů pod difrakčním limitem. Obsah a pracovní postupy diplomové práce těmto cílům odpovídají. Stěžejní experiment, který je v diplomové práci navržen a realizován (kapitola 4), přenáší principy koherentní digitální holografie do oblasti studia interference povrchových plasmonových polaritonů (SPP). Detekce fázově posunutých interferenčních polí vytvořených SPP je prováděna s překonáním difrakčního limitu pomocí optické skenovací mikroskopie v blízkém poli (SNOM). Pokud je tato kombinace experimentálních metod chápána jako fázové zobrazování pod difrakčním limitem, pak byly cíle diplomové práce splněny. S ohledem na spojení tří široce rozpracovaných oblastí optiky (holografická fázová měření, nanofotonické struktury, SNOM), je tematický rozsah větší, než je u diplomových prací obvyklé. Diplomant při řešení diplomové práce prokázal schopnost týmové spolupráce jak na VUT, tak na zahraničním pracovišti. To je třeba ocenit. Diplomová práce zahrnuje výsledky širšího pracovního týmu, což je zřejmé z poděkování jednotlivým členům týmu a ze zmíněné vazby na projekt GA ČR. Jako oponent postrádám přesnější specifikaci aktivit a konkrétních výsledků diplomanta, kterými k výzkumu přispěl. Průprava zahrnující základní informace z jednotlivých oblastí je zpracována systematicky s adekvátními odkazy na odbornou literaturu. V textu se často objevují převzatá schémata, u kterých je uveden příslušný zdroj. U obrázku 1.3 převzatého z Wikipedie je toto opomenuto (https://en.wikipedia.org/wiki/Surface_plasmon). Diplomant prokázal, že se ve studované oblasti orientuje jak z hlediska teorie, tak experimentu. V některých teoretických částech ale mohl být důslednější při formulaci podmínek platnosti prováděných úvah, u některých experimentů zase nejsou dostatečně objasněny mechanismy související s jejich provedením. Doporučuji, aby některé z podnětů uvedených v připomínkách byly podrobněji diskutovány v průběhu obhajoby. Diplomová práce má logické uspořádání a je zpracovaná pečlivě. Grafické provedení a sazba jsou zdařilé. Celkový dojem z diplomové práce je příznivý, navrhuji hodnocení A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 121642