KAŠKA, Z. Obrábění vulkanizačních forem z hliníkových slitin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Polzer, Aleš

Student ve své diplomové práci cituje 33 odborných literárních zdrojů českých i zahraničních autorů, přičemž používá i volně dostupné informace z internetových stránek. Jeho práce je v rozsahu 68 stran. Diplomant o zvolené zadání projevoval velký zájem. Řešené téma je aktuální a je provázáno na potřeby firmy, ve které byly dílčí závěry i postup experimentální části pravidelně konzultovány. Autor v předložené závěrečné práci zahájil řešení úkolu studiem současného stavu výroby ve firmě, provedl teoretický rozbor, naplánoval a zrealizoval soubor praktických měření. Po statistickém zpracování rozsáhlých datových souborů v digitálním tvaru vyvodil závěry, které prezentoval při konzultacích na ÚST i ve spolupracující firmě. Na tématu závěrečné práce je vhodné pracovat i nadále, poněvadž poskytnuté vzorky řezných nástrojů zatím zajistily jen primární analýzy rozvoje silového zatížení řezného nástroje/obrobku při vrtání hlubokých otvorů do vybraných hliníkových slitin. Je zachycena změna silového zatížení korespondující s opotřebením nástrojů, avšak pro vyvození jednoznačných závěrů je nutné další měření.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Kalivoda, Milan

Samo zadání tématu předurčuje po teoretické části provést experimentální obrábění a získané výsledky posoudit. Což se ve spojení s firmou podařilo. Blíže lze rozebrat či komentovat následující podmínky: a) Autor účelově propojuje podstatu slévárenské technologie s tvářecí a s obráběcí. b) Podrobně se zabývá kovem hliník. c) Nástroje pro vrtání jsou doloženy, převážně se jedná o výběr z katalogů. d) Proces realizace vulkanizační formy je detailně přiblížen. e) Měřicí procesy jsou zvládnuty na profesionální úrovni. f) Celkovým rozsahem je magisterská práce na solidní úrovni. Odbornost vyznívá i bez přídavného zdůraznění. g) Gramatika v textech a strojírenská terminologie zcela neodpovídá směrnicím pro závěrečné práce. Zcela chybí příloha, mohly se do ní přesunout některé grafy z vyhodnocujících textů, zvýšila by se tím přehlednost, příloha má k dispozici přece jen dostatečně velkou plochu vůči textovým stránkám. h) Výsledné hodnocení stanovuji na "A", nepřesnosti jsou vysvětleny v předchozích bodech.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124321