DVOŘÁK, D. Testování a analýza protahovacího stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména testováním a analýzou protahovacího stroje, který se nachází ve společnosti AAM Metal Forming a.s. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku základních pojmů z oblasti technologie protahování, protahovacích trnů, protahovacích strojů a rozbor testovaného stroje. Praktická část práce se zabývá analýzou stávající technologie výroby a porovnává ji s inovovaným řešením výrobního procesu v podobě přesunutí výroby na nový protahovací stroj. Součástí praktické části je rovněž vyhodnocení silového zatížení, operačního cyklu stroje, opotřebení řezného nástroje, parametrů drsnosti povrchu a kontroly rozměru přes kuličku. Práce je ukončena ekonomickým zhodnocením, které je spojené s rozborem a porovnáním obou variant výroby (stávající, inovovaná) zejména z pohledu produkce výroby, výpočtu celkových nákladů na oba protahovací stroje a celkové návratnosti inovovaného řešení. Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Diplomant získával potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích nejen ve škole, ale převážně ve společnosti AAM Metal Forming a.s., která se podílela na řešení uvedeného tématu. Získané informace maximálně zužitkoval v předložené práci. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci diplomant čerpal z literárních, odborných, ale převážně z elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení diplomové práce postupoval diplomant správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Chladil, Josef

Diplomová práce je vypracována o rozsahu 69 stran včetně závěru a příloh. Autor vychází ze zadání a práce je rozděleno do 2 kapitol, které jsou rozděleny na teoretickou a praktickou část. V kapitole teoretické se autor zabývá technologií protahování včetně nástrojů a strojního zařízení. V této části autor účelně využívá práci s odbornou literaturou. V následující kapitole je již řešena problematika, která se týká vlastního cíle práce. Tato kapitola již uvádí použitý postup, který autor použil při praktickém experimentu. Výsledkem jsou naměřená data, která jsou použita k vyhodnocení funkčnosti nového protahovacího stroje. Diplomová práce vykazuje velmi dobrou orientaci autora při řešení úkolu a při práci s výsledky dat experimentů. Cíle zadání byly splněny.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124598