SOPRUNENKO, V. Optimalizace parametrů svařování na robotech pro automobilový průmysl [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Sigmund, Marian

Předložená práce s názvem "Optimalizace parametrů svařování na robotech pro automobilový průmysl" se zabývá aktuální problematikou robotizovaného svařování v automobilovém průmyslu. Hlavním cílem této práce je shrnout poznatky této aplikace do přehledné návodky pro operátory svařování. Práce je rozdělena do 5 kapitol. Po úvodním rozboru zadání a materiálech používaných (svařovaných) v automobilovém průmyslu a provedených zkoušek následuje detailní rešerše modifikovaných GMAW robotizovaných technologií svařování. Následuje experimentální část obsahující popis svařované součásti, parametrů svařování, zkušebních vzorků, použitého zařízení, provedených zkoušek k určení kvality svarů a jejich vyhodnocení. Vzhledem k charakteru práce, hlavně s ohledem na potřebu zvyšovat produktivitu svařování v automobilovém průmyslu a množství poskytnutých dat bylo provedeno ekonomické zhodnocení. Závěr práce obsahuje rozbor dosažených výsledků, včetně v příloze obsažených obrázků jednotlivých vyhovujících či nevyhovujících svarů s použitými parametry svařování. Tyto mají posloužit jako přehledný manuál pro operátory svařování v robotizovaných provozech a splňují stanovené cíle diplomové práce. Po formální stránce má práce několik zjevných nedostatků, hlavně v oblasti identifikaci a jednotného a neúplného značení jednotlivých vzorků v textu, případně dělení slov v tabulkách i mnohé anglické názvy pojmů z oblasti svařování mají ekvivalentní české názvy. Autorka práce se o problematiku robotizovaného svařování aktivně zajímala, pravidelně docházela na praktické experimenty do spolupracující firmy i na předem domluvené konzultace s vedoucím práce. Ze spolupracující firmy bylo začátkem zpracování práce připomínkována slabší aktivita a znalost dané problematiky s praktickým provádění potřebných zkoušek, což se v průběhu zaučilo a ustálilo. Moje celkové zhodnocení této diplomové práce i s ohledem na nastalou situaci, po praktické stránce jistě zajímavá a obsáhlá diplomová práce. Škoda pouze že byly hodnoceny pouze koutové svary (v automobilové průmyslu s ohledem na dané svařované součásti převážně koutové svary). Obecný manuál pro obsluhu svařovacích robotů by dle mého názoru měl obsahovat i tupé svary, případně všechny typy svarů. Autorka prokázala, že se orientuje v dané v problematice i po praktické stránce se mnohé ve spolupracující firmě naučila. Její diplomovou práci proto doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Mrňa, Libor

Předložená práce s názvem „Optimalizace parametrů svařování na robotech pro automobilový průmysl“ se zabývá problematikou využit pokročilých metod svařování MAG v automobilovém průmyslu. Cílem této práce je optimalizovat svařovací parametry pro koutové svary s ohledem na kvalitu obvyklou v automobilovém průmyslu. Práce je rozdělena do 5 kapitol. Po úvodním rozboru a nástinu variant řešení následuje teoretická rešerše řešené problematiky. Zde lze upozornit, že v kap. 2 vztah 1 o vnášeném teple není tak triviální, zvláště při moderních svařovacích procesech, kdy se proud i napětí mění v čase. Kapitolu 2.3.3 Svařovací hořák považuji za nadbytečnou, protože v experimentu se ruční hořák nepoužívá. Spíše by byl vhodnější funkční popis hořáku Robacta Drive, který je použit a jeho důležitá role v procesu CMT (je zmíněn dále na str. 42). Následuje experimentální část obsahující popis experimentální aparatury, průběh experimentu s uvedenými procesními parametry. Vyhodnocení získaných vzorků. Následuje stručné technickoekonomické vyhodnocení a závěr s diskusí a výroky doporučujícím pro zadané svary nejvhodnější parametry. V práci se místy vyskytují gramatické chyby (i/y) a překlepy, v závěru je dvakrát použita stejná věta (…proces CMT byl původně …) Konstatuji, že stanovené cíle práce lze považovat za splněné. Doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124690