PRINZ, F. Simulace proudění tekutiny okolo překážek Lattice Boltzmannovou metodou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Zatočilová, Jitka

Předložená diplomová práce se věnuje mezoskopické Lattice Boltzmannově metodě (LBM), která se využívá k numerickému modelování proudění tekutin. Práce je strukturově rozdělena do dvou částí. Do části teoretické, ve které je postupně odvozena LBM a do části praktické, kde je LBM použita při simulaci pohybu tekutiny v kavitě a při proudění tekutiny v trubici kolem překážek. Oceňuji především samostatnost studenta v aplikační části práce. Jednak při tvorbě programů v jazyce C++, ale také při používání volně dostupné C++ knihovny openLB. Text sice obsahuje pár nedostatků a také nějaké překlepy, ale vzhledem náročnosti zpracovávaného tématu a vzhledem k rozsahu práce považuji jejich počet za únosný. Je velká škoda, že student kvůli studiu více oborů neměl na práci více času. Konstatuji, že cíle diplomové práce byly splněny a práci doporučuji k obhajobě a hodnotím výsledným stupněm B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pokorný, Jan

Diplomová práce „Simulace proudění tekutiny okolo překážek Lattice Boltzmannovou metodou“ (dále jen LBM), kterou vypracoval František Prinz má za cíl popsat LBM, implementovat a otestovat na vybraných úlohách zabývajících se simulaci proudění tekutin. Tato práce obsahuje přehledný úvod do problematiky LBM, ale uvítal bych ještě i odkazy na aktuální vědecké články, co se týče samotného vývoje metody tak její aplikace. K rozsahu matematického popisu numerických metod nemám připomínek, protože jsou zde popsány všechny klíčové mechanismy metody a celá teoretická část práce je zpracována pečlivě, logicky a srozumitelně. V dnešní době, kdy se standardně používá v CFD (Computational Fluid Dynamics) metoda konečných objemů, nabízí se otázka, jak vychází řešení Navier Stokesových rovnic právě pomocí LBM. Tím se zabývá praktická část práce, která se zaměřuje jednak na ověření vlastního kódu, tak i opensource programu OpenLB. Toto téma je aktuální, protože se LBM postupně z opensource dostává i do komerční sféry. Součástí práce je přiložený model (vlastní kód v jazyce C++), který řeší proudění ve 2D kavitě. Model byl verifikován na základě dat z literatury. Tvorba vlastního kódu dokládá osvojení si numerických metod, které LBM vyžaduje. Další úloha byla řešena již pomocí OpenLB, které umožňuje řešit řádově složitější problémy bližší technické praxi. Jedná se o úlohu obtékání většího množství překážek, které může najít uplatnění např. v oblasti tepelných výměníků. Získané výsledky korespondovali s výsledky simulací v komerčním software Star-CCM+ . Student splnil podmínky zadání a práce obsahuje všechny náležitosti. Proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm VÝBORNĚ(A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124821