HOLUB, K. Svařování hlubokotažných ocelí s ochrannou vrstvou pomocí oscilujícího laserového svazku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Mrňa, Libor

Předložená práce s názvem „Svařování hlubokotažných ocelí s ochrannou vrstvou pomocí oscilujícího laserového svazku“ se zabývá problematikou svařování ocelí se Zn vrstvou pokročilou technologií laserového svařování s rozmítaným svazkem. Cílem této práce je ověření možnosti svařování hlubokotažných ocelí s ochrannou kovovou povrchovou vrstvou pomocí oscilujícího laserového svazku. Dále optimalizovat procesní parametry s ohledem na mechanické vlastnosti svaru. Práce je rozdělena do 5 kapitol. Po úvodním rozboru a nástinu variant řešení následuje teoretická rešerše řešené problematiky. V experimentální části autor popsal průběh experimentu s variací parametrů souvisejících s rozmítáním svazku a dále se zabýval vyhodnocení získaných vzorků z hlediska makrostruktury, svarových vad a tahové zkoušky. Následuje stručné technickoekonomické vyhodnocení a závěr, kde autor diskutuje dosažené výsledky. Konstatuji, že stanovené cíle práce lze považovat za splněné. Po formální stránce nemá práce zjevných či výrazných nedostatků

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Sigmund, Marian

Předložená práce s názvem "Svařování hlubokotažných ocelí s ochrannou vrstvou pomocí oscilujícího laserového svazku" se zabývá z mého praktického pohledu zcela nejasnou problematikou nekonvenčního svařováním pokovených plechů. Práce je rozdělena do 5 kapitol. Po úvodním rozboru materiálů používaných v automobilovém průmyslu, variant řešení a vhodných technologií svařování se zaměřením na laserové svařování a věcného popisu možných vad těchto typů svarů a problematiky svařování pozinkovaných plechů. Následuje obsáhlá literární rešerše nedestruktivních i destruktivních zkoušek svarových spojů bez zohlednění těchto zkoušek v prováděných experimentech, bez ne všude uvedených odkazů na provádějící a vyhodnocovací normy pro laserové svary. V celé práci nejsou rovněž sjednoceny identifikace jednotlivých metod svařování podle ISO 4063. V experimentální části práce je popsána volba materiálu, použitá zařízení, postup a parametry svařování a následuje vyhodnocení vizuální kontroly provedených svarů. K tomuto vyhodnocení bych měl řadu výtek. Jednak se nejedná o vizuální kontrolu dle norem, protože chybí kritérium klasifikace vad dle normy ISO 5817-B(C, D), aby bylo co vyhodnocovat. Možná bych lépe definoval název kapitoly. Spíše se jedná o srovnání vizuální jednotlivých svařených vzorků. Navíc rozstřik popsaný snad u všech vzorků, by z hlediska možné aplikace pohledových svarů, plechů s povrchovou úpravou by byl jistě rovněž nevyhovující. K vyhodnocení mechanických vlastností zhotovených svarů, jak je psáno v práci, byla provedena tahová zkouška, která dle mého názoru samotná k vyhodnocení všech mechanických vlastností nestačí a mělo být lépe definováno. Bez ohledu nato že v této kapitole jsou vyhodnocováno velké množství vzorků tahovou zkouškou, mnoho obrázků grafů a lomových ploch (spíše vhodné umístit do příloh) bez náznaku vyhodnocení zda jsou vyhovující či ne v této části podkapitoly. Vše se člověk prakticky dozví až v závěru. Vyhodnocení makrostruktury je oproti výše uvedenému jasné a přehledné, opět chybí (dá se použít) kritérium přípustnosti vad pro vizuální kontrolu a pokud by bylo použito mnoho vad by rovněž mohlo být vyhodnoceno v této podkapitole jako nevyhovující. V kontextu věcí popsaných výše i v závěru má následné ekonomické zhodnocení prakticky nulový význam. Práce obsahuje větší množství formálních chyb, jako rozdílné velikosti textu a písem, obr. 71 popis pila CitoPress-1 v textu pila Secotom-60, tabulka 7 Vyhodnocení tahových zkoušek nezaokrouhlené hodnoty Rp0,2, Rm i tažnosti. Práce z oblasti zájmu, vědy a výzkumu, bez možných aplikací do praxe pro daný typ ocelí s neuspokojivými výsledky popsanými v závěru je zpracována dle mého názoru na odpovídající odborné úrovni, proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 124897