TÁBORSKÝ, P. Využití aditivní technologie pro výrobu dílu pro automobilový průmysl [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména výrobním postupem optického dílu modulu světlometu zhotoveného s využitím technologie 3D tisku ve společnosti Varroc Lighting Systems s.r.o. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku světlometu a rozbor stávající výrobní technologie. Součástí teorie je rovněž charakteristika aditivní technologie Rapid Prototyping (základní pojmy, nejvíce aplikované aditivní metody), včetně popisu konverze a přípravy dat pro 3D tisk. Praktická část práce se zabývá výrobou optického dílu s využitím aditivní technologie Fused Deposition Modeling, pomocí které byly na 3D tiskárnách (stolní, průmyslová) vytisknuty prototypové modely z různých aditivních materiálů (ABS, ASA, PET-G). Součástí praktické části je rovněž provedení postprocessingu na vytisknutých modelech s následným technologickým procesem lakování a pokovení za účelem dosažení kvalitní odrazné plochy. V této části práce je také provedeno a vyhodnoceno měření fotometrických veličin v podobě světelného toku a svítivosti. Práce je ukončena technicko-ekonomickým zhodnocením dosažených výsledků, ve kterém byly mezi sebou porovnávány jednotlivé použité technologie (3D tisk, tlakové lití) pro výrobu optického dílu modulu světlometu. V závěru práce se diplomant zamýšlí nad možnou investicí do průmyslové tiskárny a s ohledem na úsporu nákladů za dodané prototypové díly určil její návratnost. Samotná práce ukázala, jak velkou roli v dnešní době hraje technologie 3D tisku a naznačil společnosti Varroc Lighting Systems s.r.o. možný směr, kterým by se mohla dále ubírat. Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Diplomant získával potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích nejen ve škole, ale také ve společnosti Varroc Lighting Systems s.r.o., která se podílela na řešení uvedeného tématu. Získané informace maximálně zužitkoval v předložené práci. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci diplomant čerpal z literárních, odborných, ale převážně z elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení diplomové práce postupoval diplomant správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kržin, Ivan

Pavel se ve své práci detailně věnuje aktuálnímu tématu firmy Varroc, která velmi intenzivně pořizuje díly, externě tištěné na 3D tiskárně. Velmi výstižně popisuje řešenou problematiku, aktuálně používanou technologii pro výrobu vybraného dílu. Přehledně a s dostatečným stupněm detailu popisuje existující technologie pro 3D tisk (na základě toho vznikla velmi přínosná prezentace pro interní potřeby Varroc). Student si v praktické části vyzkoušel, jakým způsobem je potřeba upravit dílec, který je v sérii vyráběn metodou tlakového lití, pro potřeby 3D tisku. Pochopil, jak funguje celý řetězec komponentů, které umožňují výstup světla z lampy, podílel se na měření vzorků vyrobených z různých materiálů a zhodnotil výsledky. V technicko-ekonomické části velmi pěkně navrhl firmě Varroc, jak ušetřit na 3D výtiscích při pořízení vlastní tiskárny s návratností blízkou jednomu roku. Tuto práci považuji za velmi zdařilou, student beze zbytku naplnil vytyčených cílů a ukázal svou zdatnost řešit komplexní úlohy s jasným výsledkem, proto ji navrhuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124956