DOLEŽEL, P. Rekonstrukce vytápění v rodinném domě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Charvát, Pavel

S tématem diplomové práce přišel sám diplomant a tato skutečnost se velmi pozitivně projevila na jeho přístupu ke zpracování práce. Na řešení diplomové práce se také příznivě projevily zkušenosti, které diplomant získal při své činnosti v projekční praxi, které se věnoval paralelně se studiem. Po úvodním upřesnění obsahu a cílů práce postupoval diplomant samostatně, a to jak při návrhu technického řešení, tak při provádění potřebných výpočtů a zpracování výkresové dokumentace. V úvodu práce se diplomant věnuje také aktuální problematice kotlů na tuhá paliva, u kterých v roce 2022 vejdou v platnost zpřísněné emisní limity. Pro tuto část práce si diplomant připravil několik původních ilustračních obrázků. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti
Grafická, stylistická úprava a pravopis
Práce s literaturou včetně citací
Samostatnost studenta při zpracování tématu
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hejčík, Jiří

Diplomová práce se zabývá problematikou rekonstrukce vytápění rodinného domu, která je vyvolána nutností náhrady současného zdroje tepla za nový, s vyhovující emisní třídou. Diplomant k řešení dané problematiky přistoupil komplexně, kdy napřed nastiňuje problematiku kotlů na tuhá paliva a legislativu omezující jejich provoz. Následně přechází k návrhu otopného systému budovy, způsobu přípravy TV, volbě zdrojů tepla, řešení problematiky spalovacího vzduchu a systému MaR. Celý proces výpočtů a návrhů je srozumitelně popsán a podložen dostatečným množstvím odkazů na odbornou literaturu. Zvolená koncepce vytápění je poměrně netradiční a pravděpodobně vychází z požadavků investora. Snahou je maximalizovat využití obnovitelných zdrojů energie (OZE), kdy jako primární zdroj slouží zplynovací kotel na dřevo a k ohřevu TV je přednostně využito fotovoltaických panelů. Záložním zdrojem tepla je plynový kondenzační kotel. Celý systém vytápění a ohřevu teplé vody je tedy poměrně komplikovaný, avšak logicky a funkčně navržený. Oceňuji skutečnost, že student ověřil návrh celé rekonstrukce pomocí energetické simulace v prostředí TRNSYS, což v současnosti nebývá zvykem, ačkoli systémy využívající OZE si o to přímo říkají. Student vypracoval diplomovou práci v nadstandardním rozsahu a prokázal schopnost aplikovat získané poznatky při řešení aktuální problematiky. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A – výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 125166