HOLOBRÁDEK, J. Příprava metastabilních vrstev železa pro magnetické metamateriály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Urbánek, Michal

Diplomová práce pana Jakuba Holobrádka se zabývá transformací a následnou krystalografickou a magnetickou analýzou metastabilních vrstev fcc Fe na monokrystalech Cu. Pan Holobrádek při řešení diplomového projektu úspěšně rozklíčoval vliv parametrů transformujícího iontového svazku na krystalografickou strukturu transformované vrstvy a prokázal přímé spojení krystalografické orientace s magnetickou anizotropií. Výsledky prezentované v diplomové práci jsou velkým přínosem pro základní i aplikovaný výzkum v oblasti materiálových věd, magnetismu a magnoniky. S potěšením konstatuji, že všechny cíle diplomové práce byly splněny, diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Man, Ondřej

Diplomant Bc. Jakub Holobrádek předložil diplomovou práci o rozsahu 64 tiskových stran kmenového textu a sedmi stran příloh. Rozsahem tedy práce splňuje požadavky na daný typ VŠKP. Práce se věnuje aktuálnímu tématu, dosažené výsledky jsou k němu neoddiskutovatelným příspěvkem. Struktura práce je logická a kapitoly na sebe tématicky navazují. V rešeršní části vyzdvihuji vyváženou formu představení zejména teoretického základu krystalografie a použitých experimentálních metod, jež je velmi stručná, zároveň však (většinou) vystihuje přesně jádro tématu nezbytné pro získání kontextu. Při kritickém čtení zde lze nalézt několik nesrovnalostí: - str. 5: krystalografická ekvivalence směrů či rovin z jedné rodiny Millerových indexů není založena na jejich rovnoběžnosti, jak implikuje text v odrážkách pod Fig. 2.2 (se kterým je tak mimochodem v rozporu). - str. 10: věta "To determine the arrangement of these directions in the pole figure, one chooses a particular crystal direction and appoints it as normal direction (ND)." není pravdivá. Zde se autor nechal zmást zavádějícím značením souřadných os systému vzorku, které se v dokumentaci k SW OIM Analysis kombinuje ve dvojí podobě - jednak starším způsobem (ND, RD, TD) a pak novým, sestávajícím z indexů obdobným Millerovým (100, 010, 001), které nicméně značí ty samé makroskopické souřadné osy ND, RD, TD. Patrně ze stejného důvodu je v dalším odstavci věta "Whereas a pole figure shows the sample directions aligned with a particular crystallographic pole, ... " rovněž nepřesná, jelikož by měla vyznít právě opačně, tedy že pólové obrazce jsou zobrazením krystalografických směrů (rovin) z jedné množiny Millerových indexů vůči zafixovanému referenčnímu rámci souřadného systému vzorku. - str. 53: formulace "orientation misorientation" je poněkud dezorientující. Celkový dojem z práce je vynikající, proto navrhuji hodnocení A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 125186