GREGUŠ, P. Lehké keramické materiály pro balistickou ochranu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Salamon, David

Diplomová práce se zabývá přípravou lehkých keramických materiálů pro balistické aplikace metodou Spark Plasma Sintering (SPS). Téma práce bylo zaměřeno směrem k praktickému použití, kdy byl omezen rozsah používaných materiálů s ohledem na potenciální aplikace. Teoretická část obsahuje popis používaných neoxidových keramických materiálů, avšak mi zde schází hlubší rozbor jejich praktického použití. Například při jaké plošné hmotnosti a v jakých tvarech se vyrábějí a kde se používají jako lehká balistická ochrana. Experimentální část práce vyžadovala komplexní přípravu vzorků, od slinování pomocí SPS po povrchovou úpravu a měření základních mechanických vlastností. Student v této části obstál a projevil samostatnost při provádění svěřených úkolů. Dosažené výsledky pak student zpracoval a interpretoval v kontextu literatury do kompaktní části výsledky a diskuze, přičemž některá tvrzení by si zasloužila podpořit odkazy na relevantní literaturu. Celkovým výstupem diplomové práce je studie, která posunula poznání o systémech B4C+Ti na B4C+Si dále, nicméně si vyžaduje další výzkum k objasnění otevřených otázek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pouchlý, Václav

Bc. Peter Greguš zpracoval v rámci diplomové práce téma lehkých keramických materiálů pro balistickou ochranu. Teoretický část práce se zabývá přehledem technologií přípravy karbidů bóru a určování vhodných mechanických vlastností pro balistickou ochranu. V experimentální části student připravil materiály na bázi karbidů bóru pomocí metody Spark Plasma Sintering. Experimenty byly řešeny ve dvou rovinách, kdy první část kompozitů byla připravena smícháním prášků karbidu bóru s křemíkem v poměrech: 0; 0,5; 1 a 5 obj. % Si a druhá část kompozitů smícháním prášků karbidu bóru se slitinou Ti6Al4V v poměrech: 0; 0,5; 1 a 5 obj. % Ti. Na takto připravených kompozitech byla naměřena hustota, udělána RTG a SEM analýza a byly stanoveny mechanické vlastnosti (tvrdost a lomová houževnatost). Z uvedených výsledku je patrné, že přídavek Si i Ti do struktury karbidu bóru vedl ke zvýšení mechanických vlastností díky zaplnění pórů mezi jednotlivými zrny. Práce je napsaná po formální stránce dobře, s vhodným členěním kapitol, jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují. Použitá literatura obsahuje celkem 46 převážně cizojazyčných zdrojů a jsou až na citaci 8 správně citovány. Nejslabší stránkou práce je práce s textem a typografickou úpravou. Samotný text obsahuje neúměrné množství vysvětlujících závorek, které navíc obsahují technicky nepřesné, nebo i mylné termíny, např. na str. 12 „fáz s väčšími časticami, ktoré ohýbajú trhliny“; na str. 27: „čas pobytu identoru“ apod. Několikrát student v textu zaměňuje odborné termíny (např. častice vs. čiástočka), případně části experimentálního zařízení: např. str. 25 „grafitického piestu (valec s otvorom, graphite die)“. Typograficky i graficky je práce zpracována na slabé úrovni, obzvláště u některých grafů chybí popis závislostí, některý text náleží dle obsahu do jiných kapitol apod. Celkové jsou ovšem experimentální výstupy práce hodnotné a dostatečně okomentované, proto práci doporučuju k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 125199