DAO, R. Modifikace povrchu nanokapkami ovládanými elektronovou pinzetou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Bábor, Petr

Cílem práce bylo provést analýzu topografie povrchu v místech pohybu kapky germanidu metodou AFM za různých experimentálních podmínek. Radek se svěřeného úkolu chopil svědomitě a pracovitě. Podařilo se mu provést řadu experimentů při různých podmínkách, které objasňují vliv pohybu kapek na povrch germania. Nad rámec zadání byla použita unikátní metoda pro měření teploty vzorku pomocí roztažnosti. Zadání bylo beze zbytku splněno a výsledky přehledně a srozumitelně prezentovány. Doporučuji práci k obhajobě a navrhuji hodnocení stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šik, Ondřej

Diplomová práce Bc. Radka Daa se zabývá morfologickými změnami povrchu germaniového substrátu po tažení kuličky eutektické slitiny Au-Ge. Toto téma je velmi aktuální a atraktivní. Modifikace povrchu migrací Au-Ge, případně selektivní depozice Ge je perspektivní pro litografické procesy či 3D tisk v nanorozměrech. Po prolistování práce mě na první pohled zaujala její grafická úprava. Obrázky (krom převzatých SEM snímků z vždy vhodně volených, aktuálních a vhodně ocitovaných zdrojů) jsou kresleny uniformně a autor drží jejich přehledný styl v celé práci. Jednotlivé části práce jsou logicky rozčleněny do kapitol. Po jazykové stránce je práce psána bohatou, velice dobře čtivou češtinou a tato práce obsahuje méně překlepů než tento posudek. Formální stránka práce je na vysoce nadprůměrné úrovni. Z obsahu je patrné, že diplomanta téma osobně zajímalo a je patrný jeho aktivní přístup k řešení stanovených úkolů. Po krátkém úvodu, zaměřeném na popis použitý experimentálních nástrojů a jeho úspěších a neúspěších při přípravě vzorků. V následující části je popsán popisuje předpokládaný mechanismus pohybu Au-Ge po povrchu vlivem teplotního gradientu substrátu- Zde bych měl drobou výhradu: Autor v se v následující, praktické části diplomky zabývá posunem mikrokapek Au-Ge pomocí expozice části kapky elektronovým svazkem bez vysvětlení analogie k pohybu způsobeného rozdílnou teplotou na koncích substrátu. V praktické části se autor po prvotních experimentech věnuje teplotní kalibraci výhřevu substrátu. Pro úspěšné splnění tohoto úkolu autor použil několik metod, z nichž některé nebyly kvůli rozměru substrátu či vnějším vlivům jako vibrace použitelné. Autor si skvěle poradil s na první pohled rutinními úlohami jako je měření hloubky drážky pomocí AFM a nalezení vhodné vztažné roviny pro korektní určení její hloubky. Jádro práce je soustředěno na posuzování parametrů pousnu kuličky jako je teplota substrátu, způsob rastrování, různé trajektorie posunu a rychlost rastrování. V textu autor nejen popisuje, ale zejména se snaží najít možné příčiny sledovaných dějů, jakými jsou například větší hloubka drážky při startu pohybu kuličky apod. Nabízená vysvětlení jsou originální a opodstatněná. V práci jsem snad nenašel jediný nelogický úsudek. Možná na str 42, Obr. 2.24. – Artefakty o definovaném, trujůhelníkovém svaru u substrátu Ge(111) a pyramidálním tvaru u substrátu Ge(100) jsou spíše „etch pits“, vzniklé v místech defektů. Více např. v Jung et al: Anisotropic etching induced by surface energy driven agglomeration. Nicméně, práce je po jak experimentální tak formální na vysoce nadprůměrné úrovni a celkové hodnocení doporučuji jako vynikající (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 125377