PERHÁČ, T. Optický návrh telecentrického f-theta objektivu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Antoš, Martin

Cílem diplomové práce bylo navrhnout telecentrický f-theta objektiv určený k laserovému mikroobrábění. Optický návrh byl proveden v softwaru Zemax OpticStudio. V souladu se zadáním byl navržen telecentrický objektiv s korigovaným zkreslením v celém obrazovém poli o velikosti 80mm x 80mm. Bylo analyzováno riziko zpětných odrazů v optimalizovaném f-theta objektivu. Pro dané výrobní a montážní tolerance byla provedena toleranční analýza navrženého optického systému. Diplomant pracoval samostatně se snahou o hlubší porozumění řešené problematiky. Během studia se aktivně zúčastnil stipendijního programu poskytnutého firmou Meopta-optika, a.s., kde získal praktické zkušenosti v oblasti optického návrhu. Konstatuji, že vytyčené cíle práce byly splněny. Práci hodnotím známkou velmi dobře/B a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Zámečník, Jan

Teoretická část práce zabývající se současným poznáním a procesem optického návrhu je přehledná a dobře členěná. Obsahuje přehled f-theta objektivů a zároveň dobře popisuje specifika návrhu. Praktická část je obsahově kratší, nicméně zadání bylo splněno, i když bylo nutné upravit zadané parametry a požadavky s ohledem na fyzikální možnosti. V praxi by se zřejmě použil jiný postup návrhu, ale toto nelze zcela objektivně hodnotit. Nicméně na jiný postup návrhu je částečně poukázáno v otázkách. Oceňuji také, že diplomová práce je psána v českém jazyce, i když není rodným jazykem studenta.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 125441