BAČOVÁ, A. Přehled atmosférických nosičů pro vypouštění družic na oběžnou dráhu Země [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Daněk, Vladimír

Bakalářská práce měla za cíl zjistit současný stav vývoje a zpracovat přehled využívání atmosférických nosičů jako základny pro vypouštění malých družic na nízkou oběžnou dráhu. Studentka přistupovala ke zpracování své bakalářské práce se značnou mírou samostatnosti. Danou problematiku řešila se zájmem. Iniciativně reagovala na připomínky vedoucího bakalářské práce. Nicméně, v průběhu práce se projevila menší zkušenost s psaním odborných textů. Konzultace proto spočívaly především v řešení některých terminologických problémů. Svým charakterem patří předložená bakalářská práce mezi rešeršní práce, která může dobře posloužit dalším uživatelům k seznámení se s danou problematikou. Využitelnost bakalářské práce lze spatřovat primárně v edukační oblasti.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Petrásek, Miloslav

Bakalářská práce splňuje ve všech základních parametrech požadavky zadání. Předkládá přehled atmosférických nosičů pro vypouštění raket a umělých těles na oběžnou dráhu. Jedná se o práci, která má řešeršní charakter, takže nelze očekávat žádné teoretické rozbory a závěry. Je uveden vyčerpávající přehled těchto prostředků z produkce USA, Ruska a následně i evropských zemí, je uveden jejich popis a možnosti využití. V tomto směru je práci možno ocenit jako kvalitní. Je nesporné a z práce to vyplývá, že autorka projevila skutečný zájem o problematiku. To naznačuje i poměrně velký rozsah literárních podkladů (90), které při zpracování svého úkolu využila. Je třeba ale také zdůraznit, že v práci se objevuje poměrně dost jazykových a stylistických nedokonalostí a stejně tak je patrno, že v odborné terminologii má autorka rovněž poměrně velké rezervy. Za určitý problém je možno považovat také skutečnost, že v některých popisech je pozornost často zaměřována více na komerční charakteristiky než na odborná fakta. To je ale zjevně ovlivněno přístupem autora a do značné míry také již zmíněnými omezenými odbornými znalostmi z oblasti letectví a kosmonautiky. Přes tyto připomínky je ale možno konstatovat, že práce je na velmi dobré úrovni a je možno ji doporučit k obhajobě před státní zkušební komisí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 125298