KRUŽLICOVÁ, A. Požadavky na technické vybavení letišť pro smíšený letecký provoz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Chlebek, Jiří

Cílem práce bylo shromáždit požadavky pro získání a zachování osvědčení pro provozování letiště pro civilní letectví a vojenské účely a zpracovat tento materiál do ucelené podoby. V úvodní části autorka souhrnně definuje legislativní požadavky vztahující se k výše uvedenému cíli (zde bych vytknul přiliš stručné shrnutí požadavků zákona č.49/1997 Sb., který podrobněji specifikuje požadavky pro získání a zachování osvědčení pro provozování letiště, včetně navazující vyhlášky č.108/1997 Sb.). V dalších částech práce autorka popisuje již konkrétní předpisové požadavky pro danou kategorii letišť, včetně požadavků na vybavení. V návazné, praktické části, pak následuje srovnání dvou letišť dané kategorie (jedno z ČR, jedno ze SR), včetně rozdílů v oblasti legislativních požadavků obou států. Zde mohla být práce doplněna např.o srovnání provozních výkonů daný letišť, případně provozních charakteristik typů letadel z těchto letišť běžně operujících, nicméně toto nebylo součástí zadání. Přes výše uvedené výtky hodnotím práci kladně, vzhledem k přístupu autorky k dané problematice.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vosecký, Slavomír

Bakalářská práce splňuje cíl zadání a představuje téměř úplný přehled požadavků na provoz letiště s předpokládaným civilním i vojenským provozem. Při použití odkazů na klasifikaci letiště podle kritérií ICAO CI, CII a CIII by však tento přehled měl zahrnovat také alespoň rámcovou představu o vybavení zabezpečovací leteckou technikou. První částí práce je stručný souhrn požadavků na výstavbu a vybavení letiště. Představuje vhodnou kompilaci informací, získaných studiem základních předpisů a zdrojů, uvedených v seznamu literatury. Druhou částí práce je popis značení vzletové a přistávací dráhy (drah) a jejího světlotechnického vybavení podle stupně přiznaných minim přibližování a přistávání (ICAO CI - CIII). Třetí částí bakalářské práce je stručný a osobitý přehled historie budování a využívání vybraných letišť Sliač a Pardubice. Metodika a formátování práce jsou velmi dobré. Jazykově a gramaticky je práce téměř bez chyb. Náležitosti (obsah, seznam literatury, zkratky, seznamy obrázků a tabulek atd.) jsou prezentovány podle požadavků. Bakalářská práce je doplněna řadou vhodných příloh. Předloženou bakalářskou práci považuji za zdařilou a v podstatě splňující zadání a záměry autora a školitele. Po rozboru jejího obsahu ji hodnotím jako velmi dobrou, ale v případě, že autorka při její obhajobě správně odpoví na připojené otázky oponenta, navrhují komisi pro SZZ, aby tuto práci zhodnotila stupněm výborně. Otázky oponenta: 1) Popiště konstrukci a možnosti využívání návěstní světlometky. 2) Charakterizujte požadavky ICAO na vybavení letiště, které má být certifikováno pro provoz letadel v kategoriích ICAO - CI, CII a CIII. 3) Jak je letiště Sliač vybaveno pro provoz v noci a za podmínek IFR? 4) Co lze vidět na obr. 11 Vaší bakalářské práce?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 125302