PROSSEROVÁ, K. Vykazování vybraných skupin aktiv podle IFRS, US GAAP a české účetní legislativy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Křížová, Zuzana

Škoda, že diplomantka téměř nevyužila možnost průběžné konzultace zpracovávaného textu, výše uvedené problémy vytýkané v dílčích hodnoceníc, zejména pak zúžení zpracovávané oblasti o US GAAP, tak mohly být odstraněny. I tak ale předložená diplomová práce v zásadě splňuje obsahové i formální nároky kladené na závěrečné práce, proto ji doporučuji k obhajobě s náskedující otázkou: Vysvětlete důvody vedoucí k nepřiměřenému zúžení zaměření práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Studentce se podařilo základní cíle stanovené zadáním dobře naplnit, postupovala podle zadání, ale nezabývala se všemi jeho podstatnými součástmi. Neprovedla srovnání s US GAAP.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Postupy použité k řešení problémů jsou standardní, byly určeny zadáním práce a byly využity adekvátní metody.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Interpretace dosažených výsledků svědčí o velké zainteresovanosti autorky práce a znalosti reálné situace v analyzované oblasti. Zpracovaná třetí kapitola je ale velmi popisná a na ni navazující vlastní závěry jsou jen velmi krátce - spíše symbolicky - naznačeny.
Praktická využitelnost výsledků E Praktická využitelnost výsledků je možná ve dvou rovinách: buď z pohledu analyzovaného subjektu nebo, jak ostatně bylo cílem práce - vytvořit podklad pro rozhodování pro manažery firem poprvé vykazujících podle mezinárodních standardů. Protože tato část byla naplněna jen obecně a velmi stručně, praktická využitelnost z tohoto pohledu je problematická.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Celkové uspořádání práce je logické, vyhovuje požadavkům kladeným na závěrečné práce. Odborná jazyková úroveň je v teoretické i praktické části na velmi dobré úrovni.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C Analýza zadaných zdrojů byla kvalitně provedena, diplomantka si k zadané literatuře vyhledala dostatečný počet dalších, převážně elektronických zdrojů. Citace odpovídají v zásadě odborným požadavkům, na některých místech teoretické části práce jsou opakovaně poměrně dlouhé úseky použity vždy jen z jednoho zdroje.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Kokoliová, Eva

Hlavním cílem diplomové práce bylo srovnání vykazování dlouhodobého majetku podle české účetní legislativy a Mezinárodních standardů, kdy srovnání bylo následně aplikováno na vybranou společnost. Autorka práce splnila stanové cíle. Práce je čtivá a přehledná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 120000