VLAŠICOVÁ, I. Vliv rozšíření konsolidačního celku na jeho ekonomickou situaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Rajchlová, Jaroslava

Velmi oceňuji kvalitní zpracování předkládané diplomové práce. Vyzdvihuji především její vysokou odbornou úroveň.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Cílem diplomové práce bylo provést ocenění podílu podniku, použít relevantní metodu konsolidace, provést úpravu konsolidované účetní závěrky vyvolanou změnou konsolidačního celku a následně zhodnotit vliv změny rozsahu konsolidačního celku na ekonomickou situaci koncernu. Cíl diplomové práce byl splněn v plném rozsahu.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A Studentka zvolila vhodné metody , prostřednictvím kterých dospěla ke stanovenému cíli. Studentka správně zvolila metodu konsolidace nutnou pro zpracování konsolidované účetní závěrky, stejně tak jako metodu ocenění podniku. Pro zhodnocení ekonomické situace koncernu byly, také, zvoleny správné postupy.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A Podstatou šetření bylo, na základě výsledků komparace konsolidovaných účetních výkazů , zhodnotit ekonomickou situaci konsolidovaného celku po jeho rozšíření. Autorka posuzovala výsledky z širších souvislostech, interpretaci výsledků považuji za výborné.
Praktická využitelnost výsledků B Vzhledem k aktuálnosti tématu lze považovat diplomovou práci jako návod pro hodnocení dopadu změn vyvolaných změnou konsolidačního celku na jeho ekonomickou situaci.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A Předložená diplomová práce naplňuje požadavky na tento typ závěrečné práce, jak z hlediska formálních náležitostí, tak odborné úrovně. Text diplomové práce je logicky uspořádán, od nejširší problematiky k dané, zkoumané. Literární rešerše obsažená v teoretické části práce poskytuje dostatečný teoretický základ pro správné vypracování praktické a návrhové části diplomové práce.
Práce s informačními zdroji, včetně citací A Autorka čerpá z celkem 19 odborných publikací, monografií a odborných periodik, včetně zahraničních odborných textů. Citováno je, z formálního hlediska, správně.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Tumpach, Miloš

Závěrečná práce je zpracována kvalitně, na odborné úrovni a vyčerpávajícím způsobem

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Hlavný cieľ tejto práce je uvedený na str. 11 : základným cieľom diplomovej práce je zhodnotiť vplyv zakúpenia obchodného podielu vo vybranej spoločnosti na ekonomickú situáciu konsolidačného celku pomocou vybraných ukazatelov finančnej analýzy. Cieľ práce bol splnený.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Autorka v práci na str. 11 v rámci samostatnej kapitoly uviedla, že pri práci využije metódy súvisiace s analýzou. V práci sú síce uvedené viaceré metódy, ktoré je možné použiť pre analýzu spoločnosti, ale tak rozsiahly počet analýz na 147 stranách je skôr na príťaž ako v prospech práce.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Autorka v záverečnej práci najprv v rámci teoretickej časti definovala jednotlivé pojmy, prostredie a metódy využívané pri konsolidácii. V rámci charakteristiky konsolidovaného celku vhodne priblížila metódy konsolidácie. Pri analýze konsolidovaej účtovnj závierky v aplikačnej časti nielen uviedla jednotivé ukazovatele finančnej analýzy, ale ajich aj vhodne spracovala a prezentovala vo forme tabuliek a následne interpretovala jednotlivé ukazovatele.
Praktická využitelnost výsledků B Výsledky práce sú použiteľné v praxi v pre účtovné jednotky, ktoré plánujú vstúpiť do konsolidovaného celku.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A Práca je spracovaná na veľmi dobrej úrovni, po formálnej stránke doplnená nielen názornými schémami a tabuľkami, ktoré prácu robia čitateľnouale je aj doplnená interpretáciou jednotlivých postupov a vypočítanýchukazovateľov. Po štylistickej stránke je práca napísná na veľmi dobrej odbornej úrovni.
Práce s informačními zdroji A Záverečná práca obsahuje pomerne rozsiahly zoznam odbornej literatúry a právnych predpisov, z ktorých autorka citovala priebežne.
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 127606