SUCHÁ, M. Vliv rozšíření konsolidačního celku na jeho ekonomickou situaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Rajchlová, Jaroslava

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Cílem diplomové práce je provést ocenění podílu podniku, použít relevantní metodu konsolidace, provést úpravu konsolidované účetní závěrky vyvolanou změnou konsolidačního celku a následně zhodnotit vliv změny rozsahu konsolidačního celku na ekonomickou situaci koncernu. Stanovené cíle autorka splnila.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B K naplnění dané cíle bylo možno postupovat pouze metodami konsolidace účetní závěrky, a ty autorka využila. K posouzení dopadů změny byly využity, správně, metody finanční analýzy. Stejně tak byla správně zvoleny metody oceňování podniku
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D Autorka v diplomové práci prokázala kompetence v oblasti konsolidace účetních dat, avšak se mírně pozastavuji nad některými formulacemi, viz např. str. 52 " Konsolidující účetní jednotka si tak pravděpodobně spolu se svým podílem zakoupila i schopnost konsolidované účetní jednotky produkovat zisk, a proto bylo ocenění podílu vyšší než jeho hodnota v účetnictví..." Celkově hodnocení výsledků, resp. jejich interpretaci, považuji spíše za průměrnou.
Praktická využitelnost výsledků B Výsledkem diplomové práce, kromě zhodnocení ekonomické situace, považuji také rozšíření konsolidačního celku zobrazené v konsolidovaných výkazech, které autorka sestavila. Právě tyto výsledky, resp. uvedené postupové kroky, mají jasnou využitelnost v podnikové praxi.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Předložená diplomová práce naplňuje požadavky na tento typ závěrečné práce, jak z hlediska formálních náležitostí, tak odborné úrovně. Text diplomové práce je logicky uspořádán, od nejširší problematiky k dané, zkoumané. Literární rešerše obsažená v teoretické části práce poskytuje dostatečný teoretický základ pro správné vypracování praktické a návrhové části diplomové práce.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Autorka čerpá z celkem 16 odborných publikací, monografií a odborných periodik, včetně zahraničních odborných textů. Citováno je, z formálního hlediska, správně.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Langrová, Blanka

V textu diplomové práce se vyskytují určité nedostatky, například vybírám následující: V teoretické části práce studentka uvádí, že se bude věnovat oceňovací metodě účetní hodnoty, ale v praktické části aplikuje výnosovou metodu. Na straně 54 píše: "Vzhledem ke skutečnosti, že vybraný koncern má větší zastoupení dlouhodobého majetku oproti oběžnému, měly by být pasiva tvořena z větší části vlastními zdroji." Odborné texty (v souladu s podnikovou praxí) však ukazují právě na opačnou situaci. Na straně 57 autorka tvrdí, že koncern má vysoké mzdové náklady, avšak ničím tento fakt nepodkládá, byť se nabízí odpověď, že koncern hojně využívá outsourcingu. Přikláním se spíše k horšímu hodnocení závěrečné práce, jelikož formulování závěrů a komentáře k výsledkům považuji za průměrné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 127607