ROBL, J. Využití kovové aditivní technologie při výrobě oběžného axiálního kola turbínového motoru pomocné energetické jednotky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména využitím aditivní technologie pro výrobu silně tepelně exponovaných součástí turbínového motoru ve společnosti PBS Velká Bíteš, a. s. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na představení společnosti PBS Velká Bíteš, a. s. a charakteristiku jejího výrobního programu. Součástí teorie je rovněž analýza zpracování žárupevných materiálů aditivní metodou Selective Laser Melting s charakteristikou konvenčního způsobu výroby zadaného dílce a nastíněním trendu v podobě aktuálně používaných progresivních metod aplikovaných v technologii přesného lití. Praktická část práce se zabývá komplexní analýzou mechanických vlastností a strukturou povrchu lité a tisknuté niklové superslitiny Inconel 939 v podobě zkušebních vzorků. Součástí praktické části práce je rovněž výroba oběžného axiálního kola turbínového motoru pomocné energetické jednotky S5L aditivní metodou Selective Laser Melting s promyšleným nastavením tiskových parametrů na základě předchozích zkušeností. V této části práce je také proveden rozbor lomových ploch a metalografická EDX analýza zkušebních litých a tisknutých vzorků s využitím světelné a skenovací elektronové mikroskopie. V závěru práce je provedena metrologická kontrola vytisknutého oběžného kola pomocí 3D optického skeneru ATOS, zhodnocení struktury jeho povrchu po provedeném postprosessingu a další nezbytné testy (fluorescenční penetrační kontrola, rentgenové testování, měření předepsaných rozměrů), které předcházely testování takto vyrobeného oběžného kola v turbíně motoru. Práce je ukončena diskusí a celkovým zhodnocením dosažených výsledů obou aplikovaných technologií z pohledu analyzovaných zkušebních vzorků. Závěr práce je doplněn rovněž o zhodnocení využitelnosti technologie 3D tisku pro výrobu turbínových komponent a dalších dílů v letecké technice. Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Diplomant získával potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích nejen na různých školních pracovištích, ale také ve společnosti PBS Velká Bíteš, a. s., která se podílela na řešení uvedeného tématu. Získané informace maximálně zužitkoval v předložené práci. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci diplomant čerpal z literárních, odborných a elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení diplomové práce postupoval diplomant správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Ňuksa, Petr

Diplomová práce se drží zadaného tématu. Je poměrně obsáhlá z hlediska provedených a evaluovaných zkoušek. Jsou navrženy cíle v teoretické části a popsány vlivy anizotropie výroby zkušebních vzorků, které jsou předpokládány v rámci literárních zdrojů s praktickým ověřením v praktické části práce. Zaměření především cílí na volbu materiálů určených pro 3D tisk z niklových superslitin k praktickému využití v průmyslu, především v letectví, avšak výsledky práce jsou transponovatelné i do oblasti výroby odlitků – resp. využití přímého 3D tisku kovu hotových dílů do oblasti rotorových a statorových částí plynových spalovacích turbín. Práce popisuje věrohodně dosažených výsledků mechanických vlastností z pohledu použitelnosti pro dosažený kýžených výsledků a návrh možných inovativních úprav z hlediska tloušťky tisknuté vrstvy s ohledem na dosahované vlastnosti finálních výrobků. Práce má zásadní význam v evaluaci vyráběných dílů metodou 3D tisku pro následný výzkum jejich praktické použitelnosti v demostrátorech pro použití v letectví.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124624