GLESNER, L. ICT ve strategickém řízení podniků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Zich, Robert

Autor si zvolil zajímavé téma a k řešení přistoupil odpovídajícím způsobem. Oceňuji kreativitu a zaujetí pro zvolené pojetí podnikání. Možnosti konzultace využil v přiměřené míře. Samotné řešení je z hlediska strategického rámce chování kavárny v pořádku. Autor specifikuje odpovídající aspekty strategie a vazbu na využití ICT. Za relativně nejslabší část návrhů lez považovat finanční pohled na realizaci strategie. Autor prezentuje pouze základní výchozí pohled, který dává základní představu o finanční náročnosti, který je ovšem s ohledem na způsob sestavení spíše na dolní hranici reálných výdajů. Autor nicméně prokázal schopnost řešit téma komplexně a samostatně a pokud by k realizaci přistoupil, tak práce představuje dostatečné strategické východisko pro tvorbu akčních plánů v oblasti marketingu, financí a dalších činností rozvíjejících implementaci business strategie. Otázky: Jaká jsou rizika provozu kavárny a jak je řešíte? Jaké jsou limity finančního výhledu, který v práci prezentujete a jak byste je odstranil? Jak eliminujte riziko, že zákazníci nový koncept kavárny nepřijmou?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Cíle definovaný ve struktuře hlavního a dílčích cílů vychází z potenciální podnikatelského záměru. Samotné cíle vhodně doplňuje vymezení řešeného problému. V teoretické a analytické části je naplnění cílů na velmi dobré úrovni. V návrhové části je na dobré úrovni. Autor jasně formuluje rámec strategie s využitím ICT, řešení z pohledu finančního potenciálu je spíše výchozí a použitelné pro další rozpracování.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Zvolený přístup k řešení v oblasti analýz odpovídá zaměření tématu. Autor musel kombinovat v podstatě tři pohledy – formulaci business strategie, rozvoj značky a problematiku využití ICT. Při analytické části autor musel volit takový přístup, který by mu umožnil zhodnotit potenciál jeho podnikatelského nápadu. Zvolené postupy jsou vhodně aplikovány. Při analýze konkurentů se autor zaměřuje na relevantní faktory. Autor se zaměřuje primárně na faktory, které je možné identifikovat z externího pohledu. Při analýze zákazníků jsou vhodně využity také sekundární zdroje dat. Teoretická východiska jsou formulována v souladu s charakterem předpokládaného malého podniku a pokrývají v dostatečné míře potřebná základní východiska. Nebylo nutné rozebírat standardní metody analýz, místo toho mohlo být více prostoru věnováno vazbě značka – business strategie – ICT. Vymezený teoretický koncept je v pořádku. Větší prostor mohl být věnován východiskům řešícím finanční stránku strategie.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Analytická část je vhodně uvedena otázkami, na které autor hledá odpověď při tvorbě konceptu nového podniku. Analýza obecných faktorů zahrnuje řadu relevantních oblastí, některé faktory zůstávají pouze v obecné rovině (např. politické vlivy). Souhrnné zhodnocení SLEPT analýzy je vhodně formulováno. U analýz jsou uplatněny také kvalitativní přístupy (pozorování), u kterých by bylo vhodné uvést podrobněji způsob realizace. Autor vhodně využívá nástroje CANVAS k formulaci závěru analýz zaměřených na konkurenci. Autor zajímavým způsobem pracuje s Porterovým modelem pěti sil při vyhodnocení atraktivity trhu. Tento přístup je jednoznačně správný. Formulace závěrů analýzy se opírá jednak o odpovědi na vymezené otázky a také o SWOT a COP analýzu. Pojetí interních faktorů kombinuje pohled současného stavu a předpokládaného stavu. Tento přístup je možný, byť může být pro nepozorného posuzovatele matoucí. Příležitosti a hrozby jsou identifikovány v zásadě správně (u příležitostí je pouze jeden faktor, který je píše reakcí na příležitost než příležitost jako taková – věrnostní program). Formulace závěrů SWOT je spíše kvalitativní, nicméně vyvozené závěry jsou relevantní. Aplikace COP analýze vhodným způsobem dokresluje možné přístupy k rozvoji.
Praktická využitelnost výsledků C Návrhová část má jasně definovaná východiska. Rámec předpokládané business strategie je v dostatečně komplexní. Při vymezení cílů autor používá relativně obecnější přístup. Oblasti hodnotové nabídky a vymezení business modelu odpovídajícím způsobem zahrnují aspekt ICT tak, jak jej v kontextu dané oblastí podnikání autor vnímá. Charakteristika využití ICT jednoznačně odpovídá strategickému charakteru práce – jde o vymezení strategického rámce využití a ne o detailní technické parametry. Finanční zhodnocení je spíše orientační. Autor zde nepracuje s variantami vývoje, možnými riziky, předpoklady atd. Poddimenzovaná se zdá být oblast mzdových nákladů. Není řešena oblast výdajů spojených s propagací. Autor nijak detailně neřeší oblast rizik spojených s provozem – poškození vybavení, „rozlitá káva na tabletu“ atd. Tyto oblasti by bylo vhodné posoudit, protože lze přepokládat, že mohou míst společně s výše zmíněným náklady zásadní dopad na návratnost.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A Práce má odpovídající formální úroveň.
Práce s informačními zdroji, včetně citací A Práce s citacemi a informačními zdroji je na odpovídající úrovni.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Mráček, Pavel

Autor v práci prokazuje schopnost aplikovat získané poznatky jak v analytické, tak i následné návrhové části práce. Zvolené téma práce je velice zajímavé. Zpracování působí příjemným dojmem, ze kterého je citelný pozitivní vztah autora k dané problematice. Práce má přehlednou a logickou strukturu. Autor v práci využívá vhodných metod, se kterými také správně pracuje. Návrhy pak respektují výstupy z analýz a jsou opodstatněné a realizovatelné. Výstupy práce lze označit za přínosné a využitelné. V případě praktického využití návrhů bych pak vzhledem ke specifičnosti navrhované kavárny doporučil zaměřit se podrobněji na vypracování komunikační strategie.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Výstupy práce směřují k cílům nastaveným v zadání práce.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Autor zvolil vhodný postup řešení a využívá adekvátních metod. Z práce je patrné, že každá uplatněná metoda má své opodstatnění a autor ji umí vhodně využít.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A Autor jednoznačně prokazuje svoji schopnost vhodně interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry.
Praktická využitelnost výsledků B Výstupy práce jsou prakticky velice dobře využitelné. Slabinou ve využitelnosti pak může být málo propracovaná propagace.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A Struktura práce je logická a přehledná. Je zde využito vhodné terminologie a celkově je práce na vysoké odborné jazykové úrovni.
Práce s informačními zdroji A Autor v práci využívá velkého množství adekvátních informačních zdrojů, které jsou (až na drobné nejasnosti) vhodně ocitovány.
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 127780