ZÁŘECKÝ, T. Online diagnostika obráběcích strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Zuth, Daniel

Práce se zabývá možnostmi konkrétního online diagnostického zařízení a na testovacím měření, kde byly obrobeny dva vzorky při různých podmínkách, vyhodnotit kvalitu obrábění. Práci zkomplikoval zákaz vstupu studentů a externích osob do areálu fakulty, proto jsou data do popisovaného systému importovány z externího měřícího zařízení, ale dále již zpracovávány v popisovaném systému. Reálná ukázka měření byla dodatečně provedena na diagnostickém modelu a je součástí práce jako příloha 1. Práce je rovnoměrně rozdělena na teoretickou část, která zpracovává teorii k řešené problematice a praktickou část, která obsahuje několik dílčích kapitol, a to popis nestandardního získání dat a vyhodnocení z pohledu vibrodiagnostiky a dodatečné analýzy povrchu. Práce je zpracována systematicky a přehledně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Huzlík, Rostislav

Student se ve své diplomové práci zabývala on-line diagnostickým systémem pro obráběcí stroj s důrazem na diagnostiku vibrací. Práce je rozčleněna do dvou hlavních částí – rešerše a vlastní měření a vyhodnocení. V rešeršní části student popisuje měření vibrací, diagnostické systémy a měření kvality povrchu obráběných součástí. V rámci vlastní části práce se student nejprve zabývá měřením vibrací na frézce, které následně vyhodnocuje. Poté se věnuje vyhodnocení obráběných povrchu. Na závěr se snaží student najít spojitost mezi vibracemi a kvalitou obráběného povrchu. Po odborné stránce mám k práci následující výhrady: - v práci chybí uvedená informace o orientaci os při měření zrychlení Po formální stránce se v práci nachází několik drobných chyb – např. špatné znaménko u násobení (u jednotek). Předloženou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124765