SUŠOVSKÝ, M. Parametrická studie výměníku tepla pomocí CFD [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Špiláček, Michal

Studen při zpracování tématu postupoval samostatně a pravidelně práci konzultoval. Práce po formální stránce splnila všechny cíle zadání v rešeršní a výpočtové části, kde student zpracoval návrh výměníku tepla s koncentrickými přepážkami a návrh srovnal s výsledky z parametrické studie CFD modelu téhož výměníku, kde parametrem byla geometrie přepážek. Byla dodána i výkresová dokumentace. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Škorpík, Jiří

Zpracování práce doprovází chyba při výpočtu výkonu tepelného výměníku, strana 46-47, kde student zadal velmi nízkou tepelnou vodivost mědi a nerozumím tomu, že se tato chyba neprojevila v rozporech mezi CFD výpočtem a analytickým výpočtem (viz otázka oponenta č. 2, 3). Indikátorem chyby je, že výsledné číslo 65 W/(m.K) je pro tento průměr trubky příliš vysoké. Dále jsou podezřelé rozdíly v teplotních vodivostí vody na teplé a studené straně, a to desetinásobné, viz tabulky na straně 22-23 – nicméně jsem nekontroloval zda se jedná o pouhý překlep v těchto tabulkách nebo s těmito údaji skutečně student pracoval. Kontrolu vypočítaných údajů mi stěžovaly chyby ve značkách jednotek výsledků například výsledek u vzorce (5.93) nebo (5.15). V souvislosti s oponenturou práce bych také upozornil na formu zápisu některých značek jednotek (např. v Tabulce 5.1 součinitelů přestupu tepla), které nejsou správné (W/m2.K, správně W/(m2.K) nebo W.m-2.K-1 apod). Dále v popisu výpočtu mluví o tlaku média, ale myslí tím přetlak (např. tabulka zadání na str. 20) – upozorňuji, že si v praxi na toto musí student dát pozor. Velmi oceňuji studentovu práci na CFD modelu, která jistě zabrala spoustu času a úsilí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124952