CHLAŇ, J. Senzorika a řízení pohybu pro humanoidního robota [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Najman, Jan

Pan Chlaň se ve své práci zabýval návrhem mechaniky, senzoriky a zpětnovazebního řízení pro humanoidního robota. Šlo o velmi rozsáhlé téma, během něhož bylo nutné řešit mnoho neočekávaných komplikací, avšak student se práci věnoval maximálně samostatně a svědomitě. Kromě schopnosti řešit praktické problémy spojené zejména s konstrukcí a senzorikou, prokázal také znalosti v oblasti řízení, programování a kinematiky. Dále prokázal schopnost pracovat efektivně v týmu s kolegou, který řešil diplomovou práci na stejném robotovi. Student splnil všechny body zadání, k formální stránce diplomové práce nemám vážnějších výhrad. S výsledky i přístupem studenta jsem velmi spokojen a doporučuji ji k obhajobě s hodnocením výborně / A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Křivánek, Václav

Závěrečná práce obsahuje popis návrhu a realizace horní části humanoidního robota. Práce byla rozdělena mezi dva studenty, přičemž byla nutná jejich spolupráce. Avšak vlastní práce studenta je dobře identifikovatelná a v závěrečné práci obsáhle popsána. Popis možných technických řešení není tak vyčerpávající, jak by mohl být, pragmaticky se zaměřil pouze na finančně dostupná řešení. Nicméně jejích prezentace mi přijde nahodilá bez jakéhokoliv logického členění. Následující kapitoly pak popisují realizaci samotného robota včetně věcných poznámek z jeho praktické konstrukce. S navrženým postupem lze souhlasit; chybí mi tu však nějaká analýza dynamického chování a reakce řídicí jednotky, což ovšem nesnižuje kvalitu samotné práce. Po jazykové i grafické stránce je práce na dobré úrovni s minimem překlepů a připomínek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 125325