LACA, T. Akumulace elektrické energie s využitím zkapalnění vzduchu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Pospíšil, Jiří

V rámci předložené diplomové práce byla zpracována problematika návrhu akumulace elektrické energie do zkapalněného vzduchu. Práce začíná zdařilou rešerší možností akumulace a podrobně jsou představeny související termodynamické jevy. Dále jsou prezentovány možná koncepční řešení akumulace. Další část práce tvoří vlastní návrh, výpočet a popis navrženého systému akumulace. V průběhu zpracování diplomové práce student postupoval systematicky. Samostatně zpracovával podklady a vyhledával informace k řešenému problému. Dosažené výsledky jsou hodnotné a korektní. Předložená práce splňuje rozsah předepsaný zadáním. Je patrno, že student zvládl stanovené téma a je schopen samostatně a tvůrčím způsobem aplikovat znalosti získané v průběhu studia. Doporučuji proto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Milčák, Pavel

Předložená diplomová práce se zabývá akumulačními systémy pracujícími se zkapalněným vzduchem (LAES). Na rozsáhlou rešerši, zejména zkapalňovacích systémů, navazuje vlastní návrh technologie (LAES). Vlastní návrh zohledňuje termodynamiku pracovních medií a hmotově energetickou bilanci systému. K výpočtu bych měl následující výtku. Ve výpočtu jsou převzaté hodnoty koncového rozdílu teplot na výměnících (nedohřev) 5K. Tato hodnota je pro bilanční výpočty příznivá, nicméně pro reálné zařízení tohoto typu příliš malá. Převzaté hodnoty koncového rozdílu teplot však nebudou mít vliv na hodnocení. V diplomové práci však zcela chybí dílčí část cíle zadání – dokumentace vybraného prvku, což bude mít vliv na celkové hodnocení. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 121604