ŠEBESTA, K. Magnetoreologický tlumič s krátkou časovou odezvou pro podvozek kolejového vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubík, Michal

Diplomová práce se zabývala návrhem, výrobou a testy magnetoreologického tlumiče/ ventilu s krátkou časovou odezvou pro podvozek kolejového vozidla. Jedná se o poměrně intenzivně řešenou problematiku s potenciálem na průmyslové uplatnění. Student byl během celé doby řešení práce aktivní a samostatný. Členění přehledu současného stavu poznání je logické a přehledné. Dojem z rešerše dle mého názoru trochu kazí pár nekvalitních a nečitelných obrázků (např. 2-20; 2-43 a další). Samotná práce se z velké části zabývala magnetickými přechodovými simulacemi. Oceňuji, že student testoval vliv zjednodušení geometrie magnetického obvodu na výsledky. Na základě výsledků z těchto simulací poté stanovil nejvhodnější geometrii drážek vzhledem k požadované časové odezvě. Ventil byl poté vyroben a testován. Metodika jednotlivých měření a výsledky experimentů jsou popsány poměrně jasně a věcně. Experimenty byly prokázány vlastnosti, které jsou stanoveny v cílech práce. Důležitým závěrem práce bylo také, že tlumící síla v neaktivovném stavu je poměrně silně závislá na teplotě. Oceňuji, že student na tento problém v kapitole závěr reagoval, a navrhl poměrně jednoduchý způsob řešení, který může být předmětem dalšího vývoje v této oblasti. Opět v této části mám problém s kvalitou a čitelností obrázků (např. obr. 5-30; 5-16; 5-14 a další). V práci se také nachází velké množství překlepů a často chybí tečky na konci vět. I přes malé formální nedostatky je dle mého názoru práce na velice dobré úrovni. Jako vedoucí předkládanou diplomovou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji celkové hodnocení známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Špalek, Petr

Student předložil velice pěkně zpracovanou diplomovou práci. Výborně strukturovaná, srozumitelně formulovaný postup a použité teoretické i experimentální metody. Práce je velmi správně koncentrována na jeden strojní prvek - hydraulický tlumič, přičemž se soustřeďuje na vnitřní konstrukci a řešení způsobu rychlé změny tlumící charakteristiky pomocí MR technologie. Z pohledu oponenta oceňuji praktickou/experimentální část práce, tedy zvláště výrobu zkušebního vzorku a jeho zkoušky. Jako pracovník průmyslu se znalostmi výrobní a provozní železniční praxe musím zvláště vyzdvihnout možnost prakticky "okamžitého" (lze říci přímého) využití výsledků závěrečné práce v praxi. Osobně předpokládám další pokračování již navázané spolupráce mezi průmyslem (ŠKODA TRANSPORTATION) a VUT v této oblasti a to přímo s využitím výsledků této závěrečné práce. Pokud bude student ve svém profesním zaměření dále pracovat na tématu tlumiče s MR technologií, doporučuji se velmi intenzivně zaměřit na řešení fail-save stavů, jak je ostatně v závěrečné práci vícekrát zmiňováno. Z pohledu znalce provozní a zejména homologační praxe na železnici, považuji tuto otázku za klíčovou a pro případné nasazení, nebo uplatnění MR technologie v pojezdu železničních vozidel (což považuji za správný a perspektivní směr) bude hrát limitující roli. Na závěr si dovolím malou poznámku k pravopisné úrovni, která bezesporu nijak nesnižuje technickou úroveň závěrečné práce. Množství překlepů, ale zejména hrubých pravopisných chyb však zbytečně kazí dojem jinak vynikající úrovně znalostí a erudice řešitele.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124664