ŠKROBÁNEK, M. Diagnostický systém papírenského stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Zuth, Daniel

Práce se zabývá popisem diagnostického systému papírenského stroje a zejména pak popisem upgradu na nový diagnostický systém a jeho prvotního nastavení. Text svým uspořádáním dodržuje jednotlivé body v zadání. Práce svým obsahem převyšuje průměrné diplomové práce a taktéž lze předpokládat, že výsledky budou využity v praxi. Práce se ovšem nevyvarovala nejasných formulací a několikrát se objevují chyby, které musí být pro další použití opraveny, protože se týkají přímo popisu v diagnostickém systému, a to popis veličiny “ACC TIME” (tab.9 a obr. 47), kde je několikrát konstatováno, že se jedná o “rychlost vibrací” včetně popisu v textu kap 7.10, avšak jednotky jsou udávány jako “g”. Další chyby jsou například ve vzorci 20. s 21., v seznamu literatury položka 21 a 22 způsobila nesprávné odkazy citací na literaturu (od 22. dále), seznam symbolu a zkratek je neúplný (například co znamená v textu se vyskytující jednotka gE) a nesouhlasí se symboly použité v textu (nedodržení indexace), v jedné části textu jsou jednotky v hranatých jindy v kulatých závorkách. Schéma stroje na obr. 20 až 25 - chybí citace, není jasné, zda tvořil student, nebo bylo poskytnuto. Dále je nutné konstatovat, že jméno vedoucího práce se v textu práce vyskytuje třikrát, avšak pokaždé s jinou kombinací titulů. Tyto chyby jsou zřejmě způsobeny nevhodným rozvržením času při dokončování práce. Největším nedostatkem práce je nejednoznačný popis, co je práce autora a co bylo poskytnuto firmou. K obhajobě doporučuji, aby student jasně popsal objem jeho práce a poté je možné uvažovat o zlepšení mnou navrhované známky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Jankových, Róbert

Diplomová práce Bc. Martina Škrobánka odpovídá zadání. Práci považuji za původní, pro praxi přínosnou a v určitých směrech originální. Metodika splnění cílů práce je správná. Student prokázal schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich správné závěry. Cíle práce ovšem mohly být analyzovány v kapitole „Motivace“ v souladu s doporučenou šablonou UVSSR včetně vymezení rozsahu a způsobu plnění jednotlivých cílů práce. Hodnocená práce prokazuje schopnost studenta samostatně pracovat a řešit praktické problémy v oblasti technické diagnostiky papírenského stroje. Za hlavní přínos je možné považovat provedená měření a návrh nových provozních mezí vibrací. Použité statistické metody pro jejich stanovení ovšem nejsou odůvodněny. Práce je logicky rozdělena do úvodu, osmi hlavních kapitol, závěru a dvou příloh. Všechny kapitoly a přílohy jsou úplné a přehledné. Jednotlivé části práce na sebe přirozeně navazují a dokumentují postup řešení i úroveň splnění jednotlivých cílů práce. Po formální stránce je hodnocená práce zpracována na nižší úrovni s relativně vyšším počtem věcných, gramatických, formulačních i formálních nedostatků. Za zbytečné chyby je možné označit nedodržování pravidel pro používání interpunkce (např. str. 19, 27, 36 atd.), časté překlepy, nesprávné formulace, nepřesná a neúplná terminologie (např. str. 20, 21, 24, 37 atd.). Orientaci v textu zhoršuje i neúplný seznam zkratek a symbolů (chybí např. část symbolů ze str. 24, 25, 26 a dále z kap. 4-7). Studentovi je nutné především vytknout, že text práce jednoznačně neobjasňuje, kterou část řešené problematiky pouze převzal a na tvorbě které části se aktivně podílel. Student při zpracování práce vychází z doporučené literatury, kterou iniciativně doplnil o další vhodné tuzemské zdroje. Chybí především zahraniční anglicky psané publikace, které řeší problém diagnostiky papírenských a obdobných strojů. Seznam literatury důsledně nedodržuje normou doporučenou formu. Vlastní text je tvůrčím způsobem doplněn o řadu nových myšlenek a jako celek logicky propojen. Citace jsou obecně správně formálně uváděny. Výjimku tvoří např. kap. 6.2 a obr. 20, 21, 22 atd. Výsledek práce prokázal, že autor má potřebné zkušenosti z práce s technickou českou literaturou v oblasti řešené problematiky. Práce jako celek představuje průměrnou inženýrskou publikaci a může být využita v praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 125009