KROUPA, Z. Posouzení metod CCS a CCU [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Baláš, Marek

Předložená diplomová práce pojednává o možnostech záchytu a využití oxidu uhličitého. Práce obsahuje popis a vývoj CO2 a obecný i konkrétní popis technologií CCS a CCU. Ve druhé části je pak rozbor ekonomie procesů s ukládáním a využitím CO2 spojených a popis situace záchytu CO2 v ČR. Práce svým obsahem naplňuje všechny body zadání, byť poslední bod pouze okrajově. Jedná se spíše o rešeršní práci. Práce přehledná, jednotlivé kapitoly na sebe vhodně navazují. Student pracoval samostatně s využitím literatury. Po formální a jazykové stránce práce vyhovuje požadavkům kladeným na závěrečné kvalifikační práce. Práci hodnotím známkou B - velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Škorpík, Jiří

Vzhledem k tomu, že rešeršní části patří spíše do oblasti bakalářských prací jsem očekával studentův velký důraz na třetí část jeho práce (ekonomiká a energetická náročnost). Není ale tomu tak. Třetí části jsou věnovány cca 4 strany. Není pochyb o tom, že se jedná o obtížné téma, ale jeho součástí mělo být i energetické porovnání, při kterém mohl student uplatnit své dovednosti získáné při studiu spalování a také provést vlastní výpočty jako prezentaci svých inženýrských dovedností. Místo toho student pouze cituje výsledky z různých studií (dvou). V celé práci jsem také nenalezl žádný autorův vlastní výstup v podobě obrázku, schématu, tabulek nebo výpočtů, pouze text lze považovat za originální. Jako by studentovi chyběla snaha předvést co dovede. Na druhou stranu se jedná o rešeršní práci, kterou lze považovat za úvod do popisované problemtiky pro další studium.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 125844