PIVODOVÁ, K. Hodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Karas, Michal

Za hlavní nedostatky práce považuji absenci analýzy či alespoň přehledu o vývoji vnějšího okolí a především fakt, že předkládané návrhy nejsou posuzovány v kontextu ostatních relevantních faktorů finanční situace podniku. K obhajobě připojuji následující otázky 1) Mohla byste objasnit výhodnost zavedení faktoringu s cenou 5% pro společnost, která dosahuje rentability tržeb v rozmezí 3-5%? 2) Negativně hodnotíte kratší dobu obratu závazků, která je způsobena tím, že podnik využívá možnost skonta nabízeného dodavatelem. Jaká je výše tohoto skonta po přepočtení na efektivní roční sazbu a navíc v porovnání s průměrnou sazbou krátkodobých úvěrů?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Chybí analýza vnějšího okolí či alespoň přehled o vývoji vnějšího okolí. Nelze pak doloženě tvrdit, že "měnový kurz" či "vývoj úrokových sazeb" představuje riziko.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C V textu jsou zaměňovány pojmy "doba obratu" a "obrat", je pravda, že u společnosti je doba obratu pohledávek vyšší než doba obratu závazku, avšak neplatí uvedené v textu, že obrat pohledávek je vyšší než obrat závazků.
Praktická využitelnost výsledků D Některá navrhovaná řešení by nevedla ke zlepšení situace, ale naopak by jasně vedla k dosažení ztráty. V případě, že podnik dosahuje rentabilitu tržeb v rozmezí 3,81-5,56%, nemůže zavést faktoring, jehož je náklad 5,15%, tím by při současné výkonnosti se s velkou pravděpodobností dostal do ztráty.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hanušová, Helena

V teoretických východiscích postrádám podrobnější charakteristiku výkazů ( stavové a tokové veličiny, rozsah a podrobnost v závislosti na účetní závěrce, vertikální a horizontální struktura, možná klasifikace nákladů a výnosů – dle druhu nebo dle účelu) V charakteristice společnosti mi chybí charakteristika dodavatelů, respektive jejich síla, která může ovlivňovat výšku zásob zboží i splatnost závazků, chybí rovněž obecná charakteristika odběratelů (velcí, malí, platnost Parretova pravidla) V textu se mi nepodařilo najít kdo jsou K V elektro, a.s. a Elfetex spol s.r.o. a proč je autorka uvádí do některých tabulek a do jiných ne. Chybí výpočet ČPK v investorském pojetí. Oborové průměry nejsou uváděny u všech ukazatelů, autorka výpočty nedoplňuje grafy. Předkládané návrhy jsou směřovány výhradně na řízení pohledávek a mají spíše obecnou platnost, autorka totiž nezvažuje jejich vhodnost v závislosti na odběrateli (fyzická osoba, podnikatelský subjekt)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Cíl práce byl splněn.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 127394